Τι τύπο συναγερμού να επιλέξω? Ενσύρματο ή ασύρματο?

Διαρρήκτης


Κανείς δεν θέλει να πέσει θύμα διάρρηξης - είναι απλά ο χειρότερος εφιάλτης όλων μας. Παραβιάζεται η ιδιωτική μας  ζωή αλλά και χάνουμε τα υπάρχοντά μας που με τόσο κόπο έχουμε αποκτήσει. Ένα τέτοιο δυσάρεστο γεγονός δημιουργεί τόσο πολύ αναστάτωση και στενοχώρια που είναι δυνατόν να μας  επηρεάσει για μήνες, ακόμη και για χρόνια. Απλά σκεφτείτε  για ένα λεπτό τα ακόλουθα ... έχετε κάνει  μέχρι σήμερα μια ασφάλεια σπιτιού ή έχετε έναν ενημερωμένο κατάλογο με τα υπάρχοντά σας; εάν πέσετε θύμα  διάρρηξης, θα τα χρειαστείτε. Ωστόσο, όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την απλή βελτίωση της ασφάλειας του σπιτιού σας και την εγκατάσταση ενός  συστήματος συναγερμού ασφαλείας.

Λοιπόν, ας εξετάσουμε ποιες διαθέσιμες επιλογές από συστήματα συναγερμών ασφαλείας υπάρχουν σήμερα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ουσιαστικά δύο βασικοί τύποι συστημάτων συναγερμού,  τα ασύρματα συστήματα και τα ενσύρματα. Και οι δύο τύποι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα .

Τα ενσύρματα συστήματα  συναγερμών συνήθως θεωρούνται ως πιο αξιόπιστα συστήματα συναγερμού. Πρόκειται για το παραδοσιακό σύστημα συναγερμού κατά το οποίο οι αισθητήρες  (παγίδες) που ενεργοποιούν το συναγερμό είναι συνδεδεμένοι με τον πίνακα ελέγχου του συναγερμού με καλώδια. Κατά την εγκατάσταση των παραπάνω συστημάτων συναγερμού θα υπάρξει σημαντική διαταραχή μια και οι τοίχοι θα πρέπει να σκαφτούν για να περαστούν τα καλώδια..Ένας επαγγελματίας εγκαταστάτης συναγερμού είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση αυτών των επίπονων εργασιών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται  το συνολικό κόστος της εγκατάστασης. Θα πρόκειται για μια μόνιμη εγκατάσταση, αλλά δεν θα μπορεί να αφαιρεθεί,  όταν, για παράδειγμα χρειαστεί να μετακομίσετε από το σπίτι σας.

Τα ασύρματα συστήματα συναγερμών είναι επίσης ένα πακέτο ασφαλείας για το σπίτι σας το οποίο αποτελείται και πάλι από ένα πίνακα ελέγχου και  αισθητήρες(παγίδες), όμως η διαφορά είναι ότι  τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους αλλά και με τον πίνακα ελέγχου ασύρματα εξαλείφοντας  την ανάγκη να περαστούν καλώδια. Ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού μπορεί να εγκατασταθεί και από εσάς τους ίδιους μια και πληρεί τις προϋποθέσεις για DIY(do-it-yourself) χρήση. Το παραπάνω θα μειώσει το συνολικό κόστος του συστήματος ασφαλείας σημαντικά. Μπορείτε να αγοράσετε ένα basic kit και σιγά σιγά να προσθέτετε σε αυτό νέα αξεσουάρ κάθε φορά που  τα οικονομικά σας το επιτρέπουν. Μπορείτε επίσης εύκολα να το απεγκαταστήσετε και να το πάρετε μαζί σας αν μετακομίσετε. Το παραπάνω είναι ιδανικό εάν μένετε σε  ενοικιαζόμενα καταλύματα ή είστε φοιτητές.  Τα ασύρματα συστήματα ασφάλειας γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή  λόγω της ευελιξίας τους, της  ευκολίας στον τρόπο εγκατάστασης και του χαμηλού τους κόστους. Όπως και στα ενσύρματα συστήματα συναγερμών, έτσι και στα ασύρματα μια ποικιλία από αισθητήρες μπορούν να προστεθούν στο σύστημα, όπως  αισθητήρες ή ασύρματες μαγνητικές επαφές ή παγίδες για πόρτες και παράθυρα, PIR αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, ανιχνευτές καπνού καθώς και άλλα πολλά.. Αλλά η ομορφιά και ταυτόχρονα η ευκολία ενός ασύρματου συστήματος είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν  όλα τα αξεσουάρ ταυτόχρονα, σε αντίθεση με το ενσύρματο σύστημα. Το μόνο κύριο μειονέκτημα στα ασύρματα συστήματα είναι το γεγονός  ότι   θα πρέπει να αλλάζετε τις μπαταρίες των αισθητήρων τακτικά. Η αξιοπιστία έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η τεχνολογία έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα οι παρεμβολές που παρατηρούσαμε στα ασύρματα συστήματα να  είναι ουσιαστικά ένα γεγονός  του παρελθόντος. Τα ασύρματα συστήματα ασφαλείας είναι η ιδανική επιλογή στην περίπτωση που επεκτείνετε την ιδιοκτησία σας αν δηλαδή κατασκευάσετε ένα νέο δωμάτιο , γκαράζ ή αποθήκη, θα μπορείτε  να εγκαταστήσετε απλά επιπλέον αισθητήρες για τη νέα κατασκευή πολύ γρήγορα και εύκολα.

Ένα σύστημα συναγερμού είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση της εγχώριας ασφάλειας του σπιτιού σας . Εάν δεν έχετε εγκαταστήσει ακόμη ένα σύστημα συναγερμού αρχίστε να το σκέφτεστε - γιατί να περιμένετε μέχρι να σας διαρρήξουν;