Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά την πώληση του σπιτιού σας


Πώς να πoυλήσετε το σπίτι σας χωρίς να ανησυχήσετε για την ασφάλεια σας

Το να βάλετε το σπίτι σας σε αγγελία προς πώληση είναι μια πολύ σημαντική απόφαση και σίγουρα όταν το κάνετε, θα πρέπει να μην διακυβεύσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενημερώσετε πως θέτετε το σπίτι σας προς πώληση και να το ανοίξετε στους  υποψήφιους αγοραστές, διατηρώντας παράλληλα ένα επίπεδο ασφάλειας. Περαιτέρω, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να παραβιαστεί το σπίτι σας είναι να γνωρίζετε τις τακτικές που χρησιμοποιούν κάποιοι εγκληματίες και να είστε  πάντα ένα βήμα μπροστά τους.


Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά την πώληση του σπιτιού σας

Μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα στη θέα των υποψήφιων αγοραστών. Βεβαιωθείτε πως πράγματα όπως ακριβά κοσμήματα, μετρητά, ηλεκτρονικές συσκευές και ακριβά εργαλεία αποθηκεύονται με ασφάλεια σε μέρη όπου δεν επιτρέπουν στους ξένους να τα δουν. Μερικές φορές έχουμε την τάση να αφήνουμε αντικείμενα όπως αυτά σε ανοιχτή θέα όταν είμαστε σπίτι, αλλά  για έναν διαρρήκτη που παρουσιάζεται ως υποψήφιος αγοραστής, τα αντικείμενα αυτά είναι πολύ δελεαστικά για να αντισταθεί. Εάν έχετε ένα χρηματοκιβώτιο,  αποθηκεύστε τα εκεί ή τοποθετήστε τα σε μέρη όπου οι άγνωστοι δεν μπορούν να τα δουν σε ένα απλό πέρασμα. Να θυμάστε ότι οι υποτιθέμενοι αγοραστές, θα ανοίξουν πιθανόν μερικά συρτάρια και ντουλάπια καθώς προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για το σπίτι. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να αποφεύγετε να τοποθετείτε πολύτιμα αντικείμενα σε τέτοιες προφανείς θέσεις αποθήκευσης. Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε να μεταφέρετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας στο σπίτι ενός φίλου ή συγγενή, για το διάστημα που το σπίτι σας είναι εκτεθημένο στους πιθανούς αγοραστές.


Μην αφήνετε τους υποψήφιους αγοραστές να βλέπουν το σπίτι σας μόνοι τους όταν εσείς δεν είστε εκεί. Φυσικά, ίσως κάποιες φορές η δουλειά σας ή άλλες σας δραστηριότητες να απαιτούν να βρίσκεσθε μακρυά όταν κάποιο πρακτορείο θέλει να φέρει υποψήφιους αγοραστές. Εάν είναι δυνατόν, ωστόσο, να απαιτήσετε από τα πρακτορεία να προγραμματίζουν τις ώρες των ραντεβού που θα δείχνουν το ακίνητό σας  τις ώρες και τις  ημέρες κατά τις οποίες θα είστε στο σπίτι και εσείς. Να είστε προετοιμασμένοι ότι ορισμένοι ίσως ενοχληθούν από αυτό αλλά μην τους αφήσετε να σας αλλάξουν γνώμη μια και διακυβεύεται η ασφάλεια του σπιτιού σας.


Να ελέγχετε τις πόρτες και τα παράθυρά σας μετά την επίσκεψη υποψήφιων αγοραστών. Πιθανόν  να αφήσουν ξεκλείδωτο κάποιο παράθυρο ή πόρτα με την ελπίδα να επιστρέψουν αργότερα και να να κάνουν χρήση του εύκολου αυτού σημείου εισόδου. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, αφιερώστε λίγα λεπτά μετά την επίσκεψη για να ελέγξετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρά σας έτσι ώστε να  βεβαιώσετε ότι η ασφάλεια του σπιτιού σας δεν έχει αλλοιωθεί.


Μην αφήνετε τα κλειδιά σας σε εμφανή σημεία. Όλοι μας συνηθίζουμε να αφήνουμε τα κλειδιά του σπιτιού μας σε εμφανή σημεία, όπως στον πάγκο της κουζίνας ή σε ένα άγκιστρο κοντά στην μπροστινή πόρτα. Δυστυχώς, οι διαρρήκτες υπολογίζουν ακριβώς σε αυτό. Για να αποφύγετε  λοιπόν κάποιος υποτιθέμενος αγοραστής να φύγει από το σπίτι σας με τα κλειδιά σας, κρατήσετε τα σε ασφαλές μέρος ή στα χέρια σας έως οι ξένοι να τελειώσουν την περιήγηση τους στο σπίτι σας.


Μην δίνετε στα πρακτορεία τον κωδικό ασφαλείας του συναγερμού σας. Ορισμένα συστήματα συναγερμού σας επιτρέπουν να ορίζετε και δεύτερο κωδικό για τους ανθρώπους που δουλεύουν για εσάς, όπως για νταντάδες που προσέχουν τα παιδιά σας, κηπουρούς, και άλλους που μπορεί να χρειάζονται πρόσβαση στο σπίτι σας όταν είστε μακριά. Εάν είναι ανάγκη να επιτρέψετε σε έναν κτηματομεσίτη να αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι σας κάποια στιγμή που κανείς από την οικογένεια σας δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί, ορίστε έναν ειδικό κωδικό μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση και μην δώσετε τον κύριο κωδικό σας. Όταν ο προσωρινός κωδικόςς δεν είναι πλέον απαραίτητος, να τον απενεργοποιήσετε, έτσι ώστε να μην μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Εάν το σύστημα συναγερμού σας δεν επιτρέπει τη χρήση εναλλακτικών κωδικών, τότε ορίστε ραντεβού όταν μπορείτε να είστε και εσείς .


Βεβαιωθείτε ότι οι κάμερες ασφαλείας σας έχουν τεθεί σε λειτουργία όταν είστε μακριά. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν ξένοι περιοδεύουν το σπίτι σας είναι να χρησιμοποιήσετε κάμερες ασφαλείας. Οι κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν είτε διακριτικά σε όλο το σπίτι σας, είτε σε χώρους όπου είναι εύκολα ορατές. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα λειτουργήσουν ως αποτρεπτικό μέσο για τους διαρρήκτες, ενώ ταυτόχρονα θα καταγράψουν  τι ακριβώς θα συμβεί. Η εγκατάσταση μιας εξωτερικής κάμερας ασφαλείας είναι επίσης μια καλή ιδέα για να σιγουρέψετε την περιμετρική ασφάλεια  του σπιτιού σας ανά πάσα στιγμή.

Να ρωτάτε πάντα την ταυτότητα των υποψήφιων αγοραστών πριν τους ανοίξετε να περιοδεύσουν στο σπίτι σας, ιδιαίτερα εάν έχουν έρθει από μόνοι τους χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον πράκτορα. Ευγενικά ζητήστε τους την ταυτότητα τους και εάν αρνηθούν ή δυσανασχετήσουν, τότε σίγουρα κάτι ύποπτο συμβαίνει.


Σε πολλά πρακτορεία ή υποψήφιους αγοραστές πιθανότατα η εστίασή σας σχετικά με την ασφάλεια  να φαίνεται υπερβολική ή παρανοϊκή, αλλά είναι γεγονός πως οι διαρρήκτες συχνά προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα σπίτι απλά για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, να δουν τα σημεία εισόδου και εξόδου έτσι ώστε να διευκολυνθούν στο να το ληστέψουν. Βάλτε την ασφάλεια της οικογένειας σας πάνω από όλα, και μη σκεφτείτε τι θα πουν οι άλλοι. Θυμηθείτε, επίσης, ότι η ύπαρξη ενός συστήματος ασφαλείας στο σπίτι, όχι μόνο αυξάνει την προστασία της οικογένειάς σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα ελκυστικό πλεονέκτημα για την πώληση του σπιτιού σας .