Θα λείψετε από το σπίτι σας; Μην ξεχάσετε να το θωρακίσετε!

Θωρακίστε το σπίτι σας


Είστε σίγουροι ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές, ενώ ταξιδεύετε; Έχετε σκεφθεί πως κάποιοι παραμονεύουν να σας δουν να φεύγετε από το σπίτι σας για να δράσουν ανενόχλητοι ; Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε ότι απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για την εγχώρια ασφάλεια του σπιτιού μας όταν ταξιδεύουμε.

Πρόσφατα, ένα από τα μέλη της οικογένειάς μου έπρεπε να επισκεφθεί ένα γειτονικό κράτος για επαγγελματικούς λόγους. Έχοντας μόλις μετακομίσει στο νέο της σπίτι, δεν βρήκε τον  χρόνο για να εφαρμόσει όλες τις συμβουλές που απαιτούνται για την ασφάλεια ενός σπιτιού. Θέλοντας να κάνει πράγματα όπως το να αλλάξει τις κλειδαριές του σπιτιού της και να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα ασφαλείας, δυστηχώς δεν είχε το χρόνο να τα πραγματοποιήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κρατήσει τους διαρρήκτες εκτός του σπιτιού της.

Ευτυχώς, καθώς ετοίμαζε τα πράγματα που θα έπαιρνε μαζί της στο ταξίδι συμπεριέλαβε το laptop της και κάποιες άλλες ακριβές ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν επέστρεψε όμως, ανακάλυψε έντρομη ότι ένας εισβολέας-χωρίς να αφήσει σημάδια αναγκαστικής εισόδου-είχε αρπάξει το σύνολο της αλληλογραφίας της. Με έναν κλέφτη τώρα να έχει πρόσβαση σε τραπεζικές πληροφορίες και στους  λογαριασμούς της συνειδητοποίησε πόσο ευάλωτη ήταν τώρα στο έγκλημα της κλοπής ταυτότητας.

Αφού το δικό μου σπίτι είχε παραβιαστεί πριν λίγες εβδομάδες, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα συναισθήματα της παραβίασης και  απογοήτευσης που ένα τέτοιο έγκλημα αφήνει πίσω του. Η απώλεια προσωπικών αντικειμένων είναι αρκετά δύσκολο να ξεπεραστεί. Η αίσθηση όμως, ότι ένας εντελώς άγνωστος είναι σε θέση να εισβάλλει στον προσωπικό σας χώρο, είναι ακόμη χειρότερη. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και να μην πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να συμβεί σε εμάς. Εάν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα,  σίγουρα έχουμε αυξημένες  πιθανότητες να πέσουμε θύμα διάρρηξης.


Τα παρακάτω είναι μόνο μερικές συμβουλές που ο καθένας από εμάς μπορεί να ακολουθήσει για να εξασφαλίσει ότι το σπίτι του είναι ασφαλές πριν από ένα ταξίδι.

1. Η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού αποτελεί το βασικότερο μέσο προστασίας  πριν φύγουμε για ταξίδι. Σχεδόν όλα τα συστήματα συναγερμών είναι προγραμματισμένα να ειδοποιούν μέσω κινητού τηλεφώνου τους ιδιοκτήτες όταν ενεργοποιούνται ή να στέλνουν ένα γραπτό μήνυμα. Εάν κάποιος βρίσκεται αρκετά μακριά για να ανταποκριθεί ή χάσει το  αυτοματοποιημένο μήνυμα εξ ολοκλήρου, είναι δυνατόν να ειδοποιηθεί η τοπική αστυνομία καθώς και κάποιος συγγενείς ή γείτονας.

2. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται να ανακοινώσετε τα σχέδια ταξιδιού σας ή διακοπών σας στο διαδίκτυο. Είναι αρκετά πιθανό να σας παρακολουθεί ο οποιοσδήποτε. Όταν μιλάτε στο κινητό σας σε έναν δημόσιο χώρο, στο κομμωτήριο ή σε μία καφετέρια δεν θα πρέπει να ανακοινώνετε τα μελλοντικά σας σχέδια ούτε να εκδηλώνετε τον ενθουσιασμό σας για κάποιο ταξίδι σας. Μπορεί και πάλι κάποιος να σας παρακολουθεί και να ακούσει την ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής σας. Μπορεί κάποιος να διαβάζει την εφημερίδα του δίπλα σας, να σας παρακολουθήσει έως το σπίτι, να μάθει την διεύθυνσή σας και να εισβάλει στο σπίτι σας εφόσον θα ξέρει πότε θα λείπετε από αυτό. Επίσης συμβουλέψτε τα μέλη της οικογένειας σας και τους φίλους σας να μην ανακοινώνουν και αυτοί τα σχέδια διακοπών σας αλλά και  που πηγαίνετε και πόσο καιρό θα λείψετε μακριά.

3. Εάν είναι δυνατόν, μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα στο σπίτι σας, ενώ είστε μακριά. Η συγγενής μου σκέφτηκε έξυπνα και πήρε το laptop της μαζί της. Καθώς έφτιαχνε τις αποσκευές της, είχε την ιδέα να πάρει μαζί της και μερικές άλλες συσκευές που πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιούσε στο ταξίδι της, αλλά ήταν πάρα πολύ ακριβές και σημαντικές για την δουλειά της για να τις αφήσει πίσω της. Εάν έχετε και εσείς τέτοιες συσκευές , που να είναι φορητές και να μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, να τις πάρετε μαζί σας. Επίσης, τα ακριβά κοσμήματα και τα σημαντικά έγγραφα θα πρέπει να τα αποθηκεύονται σε ένα χρηματοκιβώτιο ή να τα μεταφέρονται προσωρινά στο σπίτι κάποιου που εμπιστεύεστε.

4. Εγκαταστήστε ένα σύστημα παρακολούθησης με κάμερες.  Οι κάμερες παρακολούθησης λειτουργούν ως αποτρεπτικά μέσα, που οι περισσότεροι διαρρήκτες δεν είναι πολύ πρόθυμοι να αγνοήσουν. Οι περισσότεροι,  παρακάμπτουν εξ ολοκλήρου εκείνες τις ιδιοκτησίες οι οποίες προστατεύονται από κάμερες και επιλέγουν εκείνες οι οποίες δεν προστατεύονται. Οι κάμερες ασφαλείας επίσης δεν καταγράφουν μόνο τη δραστηριότητα  μέσα και γύρω από το σπίτι σας, αλλά κάποια συστήματα σας επιτρέπουν να συνδέεστε από μια απομακρυσμένη τοποθεσία χρησιμοποιώντας το κινητό σας ώστε να μπορείτε να ελέγξετε το σπίτι σας ενώ ταξιδεύετε.

5.Ποτέ μην αφήνετε τα κλειδιά σας κρυμμένα κάτω από ένα χαλί ή οπουδήποτε αλλού όπου ένας διαρρήκτης μπορεί εύκολα να τα βρει. Όποιοι έχετε κλειδωθεί έξω από το σπίτι σας, συνήθως κρύβετε ένα εφεδρικό κλειδί κάτω από μία γλάστρα ή κάπου αλλού έξω από το σπίτι έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση αποφεύγοντας να καλέσετε και να πληρώσετε έναν τοπικό κλειδαρά. Δυστυχώς, οι κλέφτες υπολογίζουν σε αυτό. Περιορίστε τις ελπίδες τους για  εύκολη πρόσβαση και, αντ 'αυτού, αφήστε τα αντικλείδια σας σε κάποιον αξιόπιστο συγγενή ή φίλο.

6. Εάν έχετε μόλις μετακομίσει στο σπίτι σας, η  πρώτη σας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αλλαγή της κλειδαριάς σας. Όχι μόνο οι προηγούμενοι ένοικοι έχουν το κλειδί για την τρέχουσα κλειδαριά σας, αλλά είναι πολύ πιθανό να το έχουν και άλλοι άνθρωποι όπως φίλοι ή μέλη της οικογένειας των προηγούμενων ιδιοκτητών. Το να παραμελήσετε να αλλάξετε τις κλειδαριές σας σημαίνει ότι πολλοί ξένοι μπορούν να εισβάλουν στο σπίτι σας ενώ ταξιδεύετε χωρίς να αφήσουν σημάδια αναγκαστικής εισόδου.

Ακολουθώντας τις παραπάνω απλές οδηγίες, μπορείτε να μειώσετε δραστικά τις πιθανότητες μιας διάρρηξης ενώ είστε μακριά από το σπίτι σας. Είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή, το να ετοιμάζετε να αφήσετε το σπίτι σας μπορεί μερικές φορές να είναι μια επίπονη διαδικασία. Το να  παραμελείτε να ασφαλίζετε το σπίτι σας ενώ λείπετε σε ταξίδι, συχνά σημαίνει πως η επιστροφή μπορεί να είναι δυσάρεστη. Η προετοιμασία της ασφάλειας του σπιτιού σας, σας προσφέρει τη σιγουριά που χρειάζεστε για να απολαύσετε το χρόνο σας μακριά και είναι κάτι στο οποίο κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού θα πρέπει να επενδύσει πριν να είναι πολύ αργά.