Θέματα ασφαλείας για την σελίδα σας στο Facebook

Συμβουλές ασφαλείας για το facebook

Η  ιστοσελίδα του Facebook ξεπερνά σήμερα τα 800 εκατομμύρια χρήστες ενώ οι προβλέψεις των στελεχών της εταιρείας φτάνουν το 1δις για τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν, τόσο περισσότερο θα πρέπει να αυξηθεί η ασφάλεια. Ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας έχουν να κάνουν με δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά, το Facebook θα πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να αποτρέψει τους χάκερ να θέσουν σε κίνδυνο την ιστοσελίδα, ενώ από την άλλη πλευρά, είναι  ευθύνη όλων των χρηστών να προστατεύουν τις προσωπικές πληροφορίες για την ιδιωτική τους ζωή όπως ακριβώς  θα έκαναν και για την ασφάλεια του σπιτιού τους. Με όλα αυτά κατά νου, έπεσα πάνω  σε ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο με τίτλο, 'Εξαπάτηση στο Διαδίκτυο: Παραπληροφόρηση  &  Πράξεις Χειραγώγησης στην εποχή των Social Media'. Το συγκεκριμένο απόσπασμα γράφτηκε από την Cynthia Hetherington και περιγράφει δέκα συμβουλές ασφάλειας για το Facebook. Μεταξύ αυτών είναι και η  χρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης ''password''  τα οποία δεν είναι προφανή και μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτά από άλλους χρήστες, όπως είναι για παράδειγμα η ημερομηνία των γενεθλίων σας. Τα γενέθλιά σας ή τα γενέθλια των παιδιών σας είναι η πρώτη επιλογή που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για εσάς, ενδεχομένως να αποκτήσουν πρόσβαση στην τράπεζά σας ή σε λογαριασμούς πιστωτικών σας καρτών. Παρακάτω ακολουθούν άλλες 5 συμβουλές τις οποίες αξίζει να διαβάσετε -


  • Μην αγνοείτε τους κανονισμούς απορρήτου του Facebook.  Περιορίστε την πρόσβαση μόνο στους φίλους σας, τους φίλους των φίλων σας, ή μόνο στον εαυτό σας. Μην εισάγετε στοιχεία επικοινωνίας, όπως τον αριθμό τηλεφώνου σας και τη διεύθυνσή σας. Περιορίστε την πρόσβαση σε φωτογραφίες σας, στην ημερομηνία γέννησής σας, στις θρησκευτικές σας απόψεις και  σε πληροφορίες σχετικά με  την οικογένεια σας. Δώστε πρόσβαση σε φωτογραφίες σας μόνο σε γνωστά άτομα ή ομάδες ατόμων  και αποκλείσετε άγνωστα  άτομα.
  • Μην δημοσιεύετε το όνομα του παιδιού σας σε μια λεζάντα φωτογραφίας. Μην χρησιμοποιείτε το όνομα ενός παιδιού σε tag φωτογραφιών. Αν το κάνει κάποιος άλλος, διαγράψτε το tag του ονόματος κάνοντας κλικ στο Remove tag. Εάν το παιδί σας δεν είναι στο Facebook και κάποιος χρησιμοποιήσει  το όνομά του/της. σε μια λεζάντα,  ζητήστε από το εν λόγω πρόσωπο να αφαιρέσει το όνομα. Μην μοιράζεστε τα στοιχεία της  ζωής του παιδιού σας στο διαδίκτυο. Μπορεί κάποιος να  παρακολουθεί το προφίλ σας και να μαθαίνει λεπτομέρειες για τη ζωή σας και τη ζωή του παιδιού σας.
  • Μην αναφέρετε ότι λείπετε  από το σπίτι. Όταν ενημερώνετε τους φίλους σας μέσω του Facebook ότι δεν πρόκειται να είστε στο σπίτι, είναι σα να προκαλείτε  εγκληματίες και διαρρήκτες στο σπίτι σας.
  • Μην αγνοείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Το Facebook αλλάζει τους Όρους  Υπηρεσιών του τακτικά. Πρέπει να ελέγχετε το προφίλ σας, επιλέγοντας τις ρυθμίσεις απορρήτου από το σχετικό μενού στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Εναλλακτικά, πηγαίνετε στο www.facebook.com/profile.php  αφού έχετε συνδεθεί στο site. Εδώ θα δείτε δύο κουμπιά στην πάνω δεξιά γωνία  της οθόνης  το 'View My Profile' and το  'View As'.  Αυτό σας δείχνει τι έχετε διαθέσιμο για να βλέπει το ευρύ κοινό.
  • Μόλις δείτε πόσες πληροφορίες από την σελίδα σας είναι  εκτεθειμένες, επισκεφθείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου και αρχίστε να μοιράζεστε όσες μόνο πληροφορίες θέλετε. Για να παραμείνετε στην κορυφή των συνεχώς μεταβαλλόμενων χαρακτηριστικών απορρήτου του Facebook να επισκέφτεστε συχεχώς την σχετική σελίδα.
  • Και τέλος μην κάνετε φίλο τον εργοδότη σας. Αρχικά ίσως να  φαίνεται  μια καλή ιδέα να κάνετε  φίλο το αφεντικό σας. Τι θα συμβεί όμως αν δει οτι έχετε δημοσιεύσει πόσο πολύ μισείτε να δουλεύετε υπερωρίες ή αν δει δημοσιευμένες φωτογραφίες σας στην παραλία την ημέρα που υποτίθεται ότι ήσασταν άρρωστος;