Τα πλεονεκτήματα των μειωτών ταχύτητας στους δρόμους

Σαμαράκια στους δρόμους


Τα σαμαράκια ή μειωτές ταχύτητας λειτουργούν κατά μία έννοια όπως και οι αστυνομικοί   στους δρόμους. Απαιτούν τα αυτοκίνητα να επιβραδύνουν ταχύτητα για να περάσουν από πάνω τους,  διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μια πολύ «ανώμαλη» βόλτα και, ενδεχομένως να συμβεί κάποια ζημιά στο όχημά τους. Εάν για κάποιο λόγο, δεν γνωρίζετε τι είναι τα σαμαράκια ή οι μειωτές ταχύτητας, σας ενημερώνουμε πως είναι από κράσπεδο σε κράσπεδο μία κάθετη κλίση στο οδόστρωμα, που χρησιμοποιείται, προκειμένου να ρυθμίσει την ταχύτητα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο δρόμο. Τα σαμαράκια ή μειωτές ταχύτητας  χρησιμοποιούνται κυρίως σε κατοικημένες γειτονιές, όπου οι οδηγοί οδηγούν πολύ γρήγορα χωρίς  καν να το συνειδητοποιούν. Συνήθως  το όριο ταχύτητας σε πολλές κατοικημένες συνοικίες είναι πολύ χαμηλό, ωστόσο πολλές φορές οι οδηγοί δεν γνωρίζουν καν ότι το έχουν ξεπεράσει.

Δεν είναι μόνο τα σαμαράκια ή οι μειωτές ταχύτητας  ένας από τους πιο κοινούς και αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση της ταχύτητας των οδηγών σε περιοχές όπου αυτό είναι απαραίτητο, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς, όταν τοποθετούνται με το σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, εάν είναι στρατηγικά τοποθετημένα στο δρόμο, τα σαμαράκια μπορούν να δημιουργήσουν βολικά πεζοδρόμια για τους πεζούς και να τα χρησιμοποιούν για να διασχίζουν το δρόμο. Θα αναγκάζουν τους οδηγούς να επιβραδύνουν λίγο πριν από την καθορισμένη περιοχή για τους πεζούς .Το παραπάνω  καθιστά τα σαμαράκια ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιοχές όπου η κυκλοφορία των πεζών είναι  ιδιαίτερα υψηλή.

Τα σαμαράκια ή τους μειωτές ταχύτητας  μπορούμε  επίσης να τα βρούμε σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και υλικά. Τα μεγέθη αλλάζουν, ανάλογα με το ποσό της ταχύτητας των οδηγών που θα πρέπει να μειωθεί και το υλικό αλλάζει  έτσι ώστε να ταιριάζει με το περιβάλλον που θα τοποθετηθεί. Τα σαμαράκια ή οι μειωτές ταχύτητας βγαίνουν σε διάφορα ύψη και πλάτη, και  ο συνδυασμός των παραπάνω μεγεθών καθορίσει εάν η ταχύτητα ελέγχεται σταδιακά ή απότομα. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από ποιον γίνεται η εγκατάσταση και  πώς θέλουν να χειρίζονται την ταχύτητα  στην συγκεκριμένη τοποθεσία τους.

Με την ταχύτητα να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στους δρόμους στις μέρες μας, τα σαμαράκια ή οι μειωτές ταχύτητας έχουν γίνει πολύ χρήσιμα , ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές, σε χώρους περιπάτου, έξω από παιδικές χαρές που παίζουν παιδιά, σχολεία, φροντιστήρια, κολυμβητήρια , γυμναστήρια κ.α.. Τα σαμαράκια είναι  το πιο δημοφιλές και αποτελεσματικό μέσο για να κρατήσουν την ταχύτητα στην οδική κυκλοφορία σε λογικά πλαίσια και να προστατέψουν τους πεζούς καθώς και τους άλλους οδηγούς. Πρόκειται για ένα εργαλείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και που θα πρέπει να χρησιμοποιείται οπουδήποτε η ταχύτητα στο δρόμο τείνει να είναι  πρόβλημα.