Συναρπαστικά γεγονότα από κλοπές σε καταστήματα

Αποφυγή κλοπών σε καταστήματα

Σχεδόν κάθε επιχείρηση που ανοίγει τις πόρτες της στους πελάτες της, επίσης, ανοίγει τις πόρτες της και  στο πρόβλημα των κλοπών. Πρόκειται για ένα σύγχρονο φαινόμενο που μαστίζει τις επιχειρήσεις  όλο το χρόνο και είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες για απώλεια κερδών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα για τον περιορισμό των κλοπών. Κάποιες επιχειρήσεις και καταστήματα επικεντρώνονται στην εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας ενώ άλλες επενδύουν στην εκπαίδευση των μελών του προσωπικού έτσι ώστε να συλλαμβάνουν  τους κλέφτες  τη στιγμή της κλοπής. Αν και τα μέτρα ασφαλείας που προσφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος διαφέρουν από το ένα κατάστημα στο άλλο, κάθε επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από οργανωμένες πληροφορίες για κλοπές σε καταστήματα και συναφή θέματα. Δεδομένου ότι οι κλοπές είναι ένα τόσο διαδεδομένο πρόβλημα στον κόσμο, συχνά αποτελεί αντικείμενο ερευνών και μελετών οι οποίες  μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να βελτιώσουν την κατανόησή τους πάνω στο θέμα με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης των κλοπών . Η Εθνική Ένωση για την πρόληψη κλοπών σε καταστήματα, ή NASP, έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων για κλοπές σε επιχειρήσεις. Μερικά από πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα περιγράφονται παρακάτω.

Οι κλοπές στα καταστήματα είναι ένα από τα πιο κοινά εγκλήματα στον πλανήτη. Ενώ οι εταιρείες μπορεί να αισθάνονται αμηχανία ή ακόμα και ντροπή για τις κλοπές που συμβαίνουν και τις απώλειες που προκύπτουν στα εισοδήματα τους , είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτού του είδους τα εγκλήματα είναι ένα πρόβλημα για σχεδόν κάθε επιχείρηση όπου εκθέτει τα εμπορεύματα της στο ευρύ κοινό. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες των ζημιών από κλοπές σε μαγαζιά είναι εκπληκτικά, με αξία υπολογιζόμενη σε τριάντα πέντε εκατομμύρια δολάρια ανά ημέρα. Ενώ οι κλοπές είναι πιο διαδεδομένες σε καταστήματα λιανικής πώλησης, μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και σε χονδρεμπόρους ενώ εάν υπολογιστούν οι απώλειες σε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια βάση μπορεί να οδηγηθούμε σε απογοητευτικά μεγάλους αριθμούς. Παρόλα αυτά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι καμία επιχείρηση δεν είναι μόνη της. Αν και πολλά μέτρα ασφαλείας, όπως η εγκατάσταση συστημάτων με κάμερες παρακολούθησης, οι συναγερμοί ασφαλείας και ούτω καθεξής μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό σχετικά με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των περιστατικών κλοπής σε καταστήματα, είναι απίθανο τα εργαλεία αυτά να σταματήσουν εντελώς  το πρόβλημα.

Ένας τρόπος με τον οποίο πολλοί τύποι εγκλημάτων αντιμετωπίστηκαν από τις αρχές είναι η δημιουργία ενός προφίλ που περιγράφει το συγκεκριμένο είδος του ατόμου που είναι πιο πιθανό να είναι ο δράστης και να διαπράξει μια κλοπή. Το να προβλέψεις ποιος θα μπορούσε να διαπράξει μια κλοπή δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, όμως. έρευνες έχουν δείξει ότι κλοπές συμβαίνουν ανεξαρτήτου του φύλλου, επιπέδου εισοδήματος , ηλικίας και τοποθεσίας κατοικίας. Αν και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εντοπίζουν τους δράστες συνήθως παρατηρώντας τους εξωτερικά , η στόχευση τους θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένη ασυνήθιστη συμπεριφορά των ατόμων και όχι βάση των δημογραφικών χαρακτηριστικών τους. Ο χρόνος που περνούν σε απομακρυσμένα κρυφά μέρη ενός καταστήματος κοιτάζοντας γύρω νευρικά, η παρακολούθηση των κινήσεων των άλλων πελατών και εργαζομένων, καθώς και η μη επαφή με τα μάτια,  μπορεί όλα να είναι σημάδια ενός περιστατικού κλοπής σε εξέλιξη.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι επιχειρήσεις όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των κλοπών είναι το γεγονός ότι υποθέτουν ότι όλα ή τα περισσότερα από τα περιστατικά που συμβαίνουν, διενεργούνται από εγκληματίες καριέρας ή επαγγελματίες κλέφτες. Όταν αξιολογήσεις των ζημιών δείχνουν ότι μεγάλα ποσά από τα κέρδη έχουν καταστραφεί εξαιτίας των κλοπών στο κατάστημα, και όταν λείπει μεγάλος αριθμός από τα αποθέματα, μπορεί να φαίνεται απολύτως φυσικό οι ιδιοκτήτες του καταστήματος να υποπτεύονται ότι η κλεψιές προήλθαν από  έμπειρους και ταλαντούχους επαγγελματίες. Ωστόσο, η NASP αναφέρει πως ένα πολύ μικρό ποσοστό κλοπών προέρχεται από επαγγελματίες κλέφτες. Οι τεράστιες πλειοψηφίες προέρχονται από καθημερινούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους κατά τα άλλα και νομοταγείς. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι μια καλή είδηση για τις επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις  προγραμματισμένων κλοπών, η διακοπή τους ή ακόμα και η αποτροπή τους μπορεί να είναι ευκολότερο από ό, τι οι εταιρείες αρχικά έχουν φανταστεί.

Η καταπολέμηση των κλοπών είναι ένας στόχος για όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να κρατήσουν τα καταστήματά τους ασφαλή και κερδοφόρα. Η πρόκληση της ανάπτυξης ενός συστήματος ασφάλειας που είναι σε θέση να  αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποτελεσματικά μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, όμως υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν να  βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους. Γνωρίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με κλοπές σε καταστήματα και το προφίλ των δραστών,  είναι απαραίτητο για τη βελτίωση αντικλεπτικών συστημάτων ασφαλείας. Επενδύοντας  αρκετό χρόνο στις μελέτες και έρευνες που διεξάγονται από την NASP και παρόμοιες ομάδες σχετικά με το θέμα των κλοπών σε καταστήματα, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με μεγαλύτερη επιτυχία.