Συμβουλές ασφαλείας όταν βρίσκεστε σε μεγάλα parking

Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων

Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο όταν οδηγείτε σε ένα μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτων; Όταν παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και είστε πεζός, καθοδόν προς τον  προορισμό σας;

Χώροι στάθμευσης διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Μερικοί είναι τεράστιοι και έχουν πολλά πατώματα, κάποιοι είναι στο επίπεδο του δρόμου, μερικοί είναι πολύ μικροί και έχουν μόνο λίγους κενούς χώρους, ενώ άλλοι είναι σε ένα επίπεδο και έχουν  πάρα πολλούς κενούς χώρους.

Σε αυτά τα παρκινγκ δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο σε ότι αφορά τις θέσεις σταθμεύσεως. Μερικά έχουν  θέσεις σταθμεύσεως  σε ευθεία, ενώ άλλα διαγώνιες θέσεις στάθμευσης . Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν βέλη τα οποία υποδεικνύουν   την κατεύθυνση έτσι ώστε  να εισέλθετε σε κάποια λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η κίνηση πραγματοποιείται και  προς τις δύο κατευθύνσεις. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί και να μην μας αποσπάται η προσοχή όταν ψάχνουμε μια θέση για να παρκάρουμε.

Εκτός από τη δυσκολία στην εύρεση θέσης στάθμευσης του αυτοκινήτου σας θα πρέπει να έχετε και καλή αντίληψη του περιβάλλοντος .  Παρκάρετε δίπλα σε ένα μεγάλο σταθμευμένο όχημα ;  είστε σε ένα καλά φωτισμένο χώρο εάν είναι νύχτα; είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλες αυτές τις παραμέτρους..

Τώρα που έχετε σταθμεύσει το αυτοκίνητό σας, είστε σε ένα ασφαλές σημείο; Πήρατε όλες  τις απαραίτητες προφυλάξεις;

  • Είναι το αυτοκίνητό σας κλειδωμένο; Είναι τα παράθυρά σας κλειστά;
  • Είναι όλα τα πολύτιμα αντικείμενα σας όπως το GPS, κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, πορτοφόλια, πακέτα, ανιχνευτές ραντάρ και συσκευές  DVD κρυμμένα; Εάν χρησιμοποιείτε ένα GPS το οποίο είναι κολλημένο στο μπροστινό παράθυρο σας, όταν το τραβήξετε   βεβαιωθείτε ότι δεν έχει αφήσει αποτυπώματα πάνω στο παράθυρο.  Είναι πιθανό κάποιος  να σπάσει το τζάμι, νομίζοντας ότι είναι κρυμμένο κάπου μέσα στο αυτοκίνητο.
  • Είστε συγκεντρωμένοι όταν περπατάτε, ή όταν  μιλάτε  στο κινητό σας τηλέφωνο ή όταν στέλνετε κάποιο γραπτό μήνυμα; Εάν τα παραπάνω σας αποσπούν την προσοχή μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.
  • Υπάρχουν άγνωστοι τριγύρω; Κάνουν ερωτήσεις;


Παρατηρείστε οτιδήποτε σας φανεί διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Όταν  επιστρέψετε στο γκαράζ για να πάρετε το αυτοκίνητό σας , υπάρχουν και άλλες προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν:

  • Να έχετε έτοιμα τα κλειδιά σας.
  • Να θυμάστε   που είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο σας
  • Kοιτάξτε τριγύρω σας για ύποπτα πρόσωπα.
  • Εάν δίπλα στο αυτοκίνητο σας υπάρχει παρκαρισμένο ένα μεγάλο φορτηγό , μπείτε στο αυτοκίνητό σας από την πλευρά του συνοδηγού.
  • Κοιτάξτε γύρω από το αυτοκίνητό σας πριν μπείτε μέσα και βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν κρύβεται τριγύρω, ή στο πίσω κάθισμα.
  • Μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο, κλειδώστε τις πόρτες σας και  φύγετε! Μην κάθεστε στο αυτοκίνητο κάνοντας διάφορα άλλα πράγματα.


Όταν φεύγετε  από το χώρο στάθμευσης , πρέπει να είστε σε θέση να βλέπετε εάν υπάρχουν πεζοί και  περπατούν πίσω από το αυτοκίνητό σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κακή ορατότητα την οποία μπορεί  να προκαλέσει ένα μεγάλο όχημα ή  φορτηγό καθώς βγαίνετε από την θέση στάθμευσης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ακόμα και ατύχημα.

Φυσικά,  ιδανικό  θα ήταν να υπάρχουν  ειδικά τμήματα και ειδικές θέσεις  για τα φορτηγά και τα πολύ μεγάλα οχήματα, καθώς και ειδικές σειρές  για  μικρότερα και μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητα, όμως, κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί επειδή οι περισσότεροι οδηγοί συνηθίζουν να παρκάρουν  στην πρώτη κιόλας διαθέσιμη θέση στάθμευσης που θα βρούν , ανεξάρτητα από το μέγεθος του οχήματος τους.

Μην θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Να λαμβάνετε όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για να είστε ασφαλείς σε χώρους στάθμευσης!