Σχεδιασμός γκαράζ και επιλογή γκαραζόπορτας

Σχεδιασμός γκαράζ

Ο βασικός ρόλος μιας γκαραζόπορτας είναι η προστασία των οχημάτων που στεγάζονται στο γκαράζ, καθώς και των άλλων πραγμάτων που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Μία γκαραζόπορτα πρέπει να επιλεγεί κατάλληλα ώστε να τηρεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις πριν πάρουμε την απόφαση να την εγκαταστήσουμε. Πέρα από το λειτουργικό χαρακτήρα μιας γκαραζόπορτας, εξίσου σημαντικά είναι τα στοιχεία της ασφαλούς λειτουργίας της καθώς και της αισθητικής της. Ας μην ξεχνάμε ότι συνήθως μία γκαραζόπορτα βρίσκεται στην πρόσοψη του σπιτιού μας με αποτέλεσμα η επιλογή της να δηλώνει το προσωπικό στυλ και γούστο του ιδιοκτήτη.

Στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία, τις περισσότερες φορές, το γκαράζ ενός σπιτιού έχει συγκεκριμένες διαστάσεις ενώ το άνοιγμα για το πέρασμα του αυτοκινήτου που πρέπει να κατασκευαστεί για την τοποθέτηση μιας γκαραζόπορτας είναι τυποποιημένο. Με άλλα λόγια οι ιδιοκτήτες έχουν μεριμνήσει για την γκαραζόπορτα τους, πριν ακόμα δημιουργηθεί το ίδιο το γκαράζ. Και αυτό διότι οι Γερμανικές εταιρείες κατασκευής θυρών έχουν τυποποιημένες διαστάσεις για τις γκαραζόπορτές τους.

Ένας χώρος γκαράζ πρέπει να τηρεί κάποιες βασικές προδιαγραφές. Πρώτα απ' όλα πρέπει να αποφασίσετε για τους διαθέσιμους χώρους και το ελεύθερο άνοιγμα του γκαράζ. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι γκαραζόπορτες απαιτούν ορισμένους χώρους δεξιά-αριστερά και στο επάνω μέρος του χώρου. Για παράδειγμα εάν επιλέξετε την λύση του ρολού πρέπει να γνωρίζεται ότι το τύλιγμα στο επάνω μέρος δεσμέυει περίπου 40 εκατοστά ενώ οι οδηγοί κύλισης του ρολού είναι περίπου 7 + 7 cm σε κάθε πλευρά. Εάν επιλέξετε μία γκαραζόπορτα οροφής απαιτείται στο βάθος του γκαράζ να υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι καθώς τοποθετούνται οριζόντιοι οδηγοί κατά μήκος και παράλληλα με το ταβάνι του γκαραζ.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι οι ηλεκτρολογικές παροχές. Συνήθως οι γκαραζόπορτες είναι ηλεκτροκίνητες και απαιτείται μία παροχή ρεύματος για την λειτουργία της. Καλή ιδέα θα ήταν επίσης να μεριμνήσετε για τις καλωδιώσεις των φωτοκυττάρων ασφαλείας που πιθανώς θα τοποθετηθούν.

Τέλος ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να δώσετε στον υποψήφιο προμηθευτή είναι η συχνότητα χρήσης, δηλαδή μία εκτίμηση των ανοιγοκλεισιμάτων που θα έχει η γκαραζόπορτα. Αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου μηχανισμού (μοτέρ) της γκαραζόπορτάς σας. Για παράδειγμα άλλο μοτέρ επιλέγετε για γκαραζόπορτες πολυκατοικιών όπου υπάρχουν πολλοί ένοικοι και διαφορετικό για μία μονοκατοικία.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο σχεδιασμός ενός σωστού γκαράζ σε συνδυασμό με την επιλογή της κατάλληλης γκαραζόπορτας μας οδηγεί στην κατασκευή ενός πρότυπου γκαράζ το οποίο θα παρέχει ασφάλεια, λειτουργικότητα και εργονομία

Η εταιρεία EcoDoors κατέχει σημαντική τεχνογνωσία στις γκαραζόπορτες και τους αυτοματισμούς για συρόμενες και ανοιγόμενες θύρες. Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στα προϊόντα που διαθέτουμε εδώ.