Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τους ασύρματους συναγερμούς (FAQ)

Σύγκριση ενσύρματων με ασύρματους συναγερμούς

Γιατί να επιλέξω έναν ασύρματο συναγερμό από έναν ενσύρματο;
Τα προηγούμενα χρόνια οι ενσύρματοι συναγερμοί μονοπωλούσαν στο εμπόριο. Σήμερα όμως τα πλεονεκτήματα των ασύρματων συναγερμών τους φέρνει στην ''νούμερο ένα'' θέση πωλήσεων. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των ασύρματων συναγερμών είναι το γεγονός ότι δεν είναι αναγκαίο να τρυπηθούν οι τοίχοι μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται αναστάτωση στο σπίτι, ιδιαίτερα εάν αυτό κατοικείται. Η τοποθέτηση των ασύρματων συναγερμών είναι ιδιαίτερα εύκολη και μπορεί να πραγματοποιηθεί από ανθρώπους χωρίς εμπειρία ακόμα και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Τα δύο παραπάνω πλεονεκτήματα μας οδηγούν στο τρίτο σημαντικό πλεονέκτημα των ασύρματων συναγερμών. Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να τρυπηθούν οι τοίχοι για να περαστούν καλώδια σημαίνει λιγότερος χρόνος εγκατάστασης, άρα κατά συνέπεια και μικρότερο κόστος εγκατάστασης. Πολλοί επιλέγουν τα ασύρματα συστήματα και για αισθητικούς λόγους. Στους ασύρματους συναγερμούς όλα τα αξεσουάρ είναι ασύρματα δεν απαιτείται δηλαδή να συνδέονται μεταξύ τους ή με την κεντρική μονάδα με 'αντιαισθητικά' καλώδια. Ένα άλλο πλεονέκτημα των ασύρματων συναγερμών είναι το γεγονός ότι είναι εύκολα επεκτάσιμοι, εάν δηλαδή επεκτείνετε την ιδιοκτησία σας κατασκευάζοντας ένα νέο δωμάτιο , γκαράζ ή αποθήκη, θα μπορείτε να εγκαταστήσετε απλά επιπλέον αισθητήρες για τη νέα κατασκευή πολύ γρήγορα και εύκολα. . Απ'την άλλη πλευρά η τεχνολογική πρόοδος και ανάπτυξη των τελευταίων ετών κάνουν τα ασύρματα συστήματα ιδιαίτερα αξιόπιστα. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός πως οι ασύρματοι συναγερμοί είναι 'φορητοί', μπορείτε δηλαδή να τους πάρετε μαζί σας εάν αλλάξετε σπίτι, εξοχικό ή φοιτιτική εστία και να τους ξανατοποθετήσετε στην νέα σας κατοικία είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι ασύρματοι συναγερμοί αποτελούν την νούμερο ένα επιλογή από τους καταναλωτές.

Πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάζουμε μπαταρίες στον ασύρματο συμαγερμό αλλά και στους ασύρματους αισθητήρες;
Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται είναι αλκαλικές, βρίσκονται εύκολα στο εμπόριο και αντέχουν κατα κανόνα περίπου 2 χρόνια. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πότε πρέπει να αλλάξετε μπαταρίες γιατί οι αισθητήρες ενημερώνουν την κεντρική μονάδα πριν τελειώσουν.

Μπορώ να τοποθετήσω μόνος μου τον ασύρματο συναγερμό ή χρειάζεται εμπειρία;
Για την εγκατάσταση ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού όχι μόνο δεν χρειάζεται εμπειρία αλλά αποτελεί το πλέον κατάλληλο προϊόν για DIY χρήση. Για να φανταστείτε την ευκολία στην εγκατάσταση αρκεί να σας αναφέρω πως όλες οι μαγνητικές επαφές (παγίδες) αλλά και τα υπόλοιπα αξεσουάρ μπορούν να τοποθετηθούν με ταινία διπλής όψεως χωρίς να χρειαστεί να τρυπήσετε τους τοίχους του σπιτιού σας και χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλετε την παραμικρή προσπάθεια. Οι οδηγίες που συνοδεύουν όλους μας τους συναγερμούς είναι ιδιαίτερα κατανοητές, ενώ για τον ασύρματο συναγερμό ΑBUS συμπεριλαμβάνονται και οδηγίες εγκατάστασης σε DVD (στα Αγγλικά).Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι εάν η τοποθέτηση γίνει από εσάς , θα είναι επίσης λιγότερο το κόστος από ό,τι να εγκατασταθεί από μια επαγγελματική εταιρεία. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα τηλεφωνικής υποστήριξης.

Είναι οι ασύρματοι συναγερμοί λιγότερο αξιόπιστοι από τους ενσύρματους;
Η αξιοπιστία των ασύρματων συναγερμών έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς η τεχνολογία έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα οι παρεμβολές που παρατηρούσαμε στα ασύρματα συστήματα να είναι ουσιαστικά ένα γεγονός του παρελθόντος. Οι ασύρματοι συναγερμοί λειτουργούν στην ειδικά δεσμευμένη συχνότητα για ασύρματα συστήματα ασφαλείας και συγκεκριμένα στην περιοχή συχνοτήτων των 868MHz με τεχνολογία ΑΜ, για την αποφυγή παρεμβολών. Τέλος ας μην ξεχνάμε πως οι ασύρματοι συναγερμοί ABUS συνδυάζουν την ευχρηστία, την απλότητα, την οικονομία αλλά και το πιο σημαντικό , την αξιοπιστία της Γερμανικής τεχνολογίας.

Οι ασύρματοι συναγερμοί μπορούν να καταστραφούν πιο εύκολα απο τους ενσύρματους από τους πιθανούς διαρρήκτες;
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφενός γιατί στα ασύρματα συστήματα τα αξεσουάρ δεν έχουν καλώδια τροφοδοσίας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα από τους διαρρήκτες να κόψουν απλά τα καλώδια για να θέσουν τις συσκευές εκτός λειτουργίας και αφετέρου όλα τα αξεσουάρ των ασύρματων συναγερμών διαθέτουν διακόπτες TAMPER αντιβανδαλιστικής προστασίας. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που ένας διαρρήκτης προσπαθήσει να καταστρέψει κάποιο παρελκόμενο, αυτό θα στείλει σήμα στην κεντρική μονάδα με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του συναγερμού.

Πώς λειτουργούν οι ασύρματες μαγνητικές επαφές (παγίδες) στα ασύρματα συστήματα συναγερμών;
Ο τρόπος λειτουργίας των μαγνητικών επαφών είναι πολύ απλός. Οι ασύρματες μαγνητικές επαφές (παγίδες) αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος τοποθετείται στο κινούμενο πλαίσιο του παραθύρου ή της πόρτας ενώ το άλλο στο σταθερό πλαίσιο. Όταν η πόρτα ή το παράθυρο είναι κλειστά τα δύο αυτά μέρη γίνονται ένα και όταν κάποιος ανοίξει την πόρτα ή το παράθυρο και τα διαχωρίσει η μαγνητική επαφή δίνει σήμα στην κεντρική μονάδα και ενεργοποιείται ο συναγερμός.

Πόσοι ασύρματοι αισθητήρες μπορούν να συνδεθούν στην κεντρική μονάδα;
Ο ασύρματος συναγερμός ABUS Privest έχει δυνατότητα διασύνδεσης 32 ασύρματων αισθητήρων. Διαθέτει επίσης μία ενσύρματη ζώνη. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετός για μία κατοικία μεγάλου μεγέθους.

Τι είναι οι αισθητήρες κραδασμών; Δεν αρκούν μόνο οι μαγνητικές επαφές;
Οι ασύρματοι αισθητήρες κραδασμών είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και αποτελεσματικοί , γιατί ειδοποιούν την κεντρική μονάδα όταν η πόρτα ή το παράθυρο τρανταχτεί, στην προσπάθεια δηλαδή των επίδοξων διαρρηκτών να τα παραβιάσουν, πριν δηλαδή οι διαρρήκτες εισέλθουν μέσα στο σπίτι σας.

Είναι δυνατόν ο συναγερμός να είναι ενεργοποιημένος και να είμαστε μέσα στο σπίτι;
Φυσικά και είναι δυνατόν να οπλίσετε τον συναγερμό περιμετρικά να ενεργοποιήσετε δηλαδή τις μαγνητικές επαφές στις πόρτες και τα παράθυρα και να απενεργοποιήσετε τα ραντάρ τα οποία θα ανιχνεύουν τις κινήσεις σας ενώ θα είστε μέσα στο σπίτι

Μπορούν να τοποθετηθούν αισθητήρες και σε εξωτερικούς χώρους;
Για τους εξωτερικούς χώρους υπάρχει ο ασύρματος φράκτης υπερύθρων ο οποίος περιλαμβάνει 4 δέσμες υπερύθρων ακτίνων και δίνει σήμα για συναγερμό όταν ένα αντικείμενο "κόψει" 2 διαδοχικές δέσμες. Κυρίως χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια, βεράντες και κήπους.

Εάν υπάρχουν δύο συναγερμοί τοποθετημένοι σε δύο διπλανά σπίτια ίδιων ή διαφορετικών εταιριών είναι δυνατόν ο ένας να επηρεάζει τον άλλο;
Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί σε καμία περίπτωση αφενός γιατί λόγω της προόδου της τεχνολογίας όλα αυτά έχουν προβλεφτεί από τις εταιρίες κατασκευής και αφετέρου τα τηλεχειριστήρια λειτουργούν με κυλιόμενο κωδικό(rolling code), ο οποίος αλλάζει κάθε φορά που οπλίζετε ή αφοπλίζετε το συναγερμό σας.

Μπορώ να εγκαταστήσω συναγερμό στο σπίτι μου εάν δεν έχω τηλεφωνική σύνδεση;
Βεβαίως και είναι δυνατόν να τοποθετηθεί συναγερμός ασφαλείας όταν δεν υπάρχει γραμμή σταθερού τηλεφώνου στο χώρο.Ο ασύρματος GSM συναγερμός FOCUS Mtech DST-IV δέχεται κάρτα GSM και διαθέτει τηλεφωνητή κινητού τηλεφώνου.

Είναι ο ασύρματος συναγερμός ABUS PRIVEST κατάλληλος για χρήση σε καταστήματα και επαγγελματικούς χώρους;
O ασύρματος συναγερμός ABUS είναι κατάλληλος για καταστήματα και εταιρίες που θέλουν να προστατέψουν τα εμπορεύματα τους χωρίς να μπουν στην επίπονη διαδικασία σκαψίματος των τοίχων για το πέρασμα των καλωδίων. Σε περιπτώσεις εταιριών για την όπλιση και αφόπλιση του συναγερμού, ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το πληκτρολόγιο ελέγχου με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούν να οπλίζουν και να αφοπλίζουν τον συναγερμό πληκτρολογώντας έναν κωδικό PIN κατά την είσοδο ή έξοδό τους από την εταιρία όλα τα εξουσιοδοτημένα άτομα.

Πώς λειτουργούν οι αισθητήρες κίνησης (ραντάρ);
Οι αισθητήρες κίνησης (ραντάρ) λειτουργούν με την τεχνολογία υπέρυθρων. Όταν αντιλαμβάνονται κάποια κίνηση και κατά συνέπεια μεταβολή θερμοκρασίας στο χώρο ειδοποιούν την κεντρική μονάδα και ενεργοποιείται ο συναγερμός. Τα ραντάρ μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σας καλύπτοντας όλες τις πιθανές επικίνδυνες περιοχές, γρήγορα και εύκολα με ταινία διπλής όψεως. Αναγνωρίζουν και επαληθεύουν την ύπαρξη εισβολέα ώστε να ειδοποιούν με αξιοπιστία κάθε φορά την κεντρική μονάδα του συναγερμού.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος;
Ο ασύρματος συναγερμός ABUS όπως και οι περισσότεροι συναγερμοί της αγοράς διαθέτουν μπαταρία ανάγκης Backup (6x1.2V NiCd μπαταρίες ή 6x1.5V AA αλκαλικές) σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.