Ασφαλής στάθμευση ποδηλάτων

Parking ποδηλάτων


O ασφαλής χώρος στάθμευσης των ποδηλάτων αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την ανάπτυξη της Ποδηλασίας

Η έλλειψη ασφαλών χώρων στάθμευσης ποδηλάτων σε επιθυμητούς προορισμούς είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους. Οι ποδηλάτες αναφέρουν πως χρειάζονται χώρους στάθμευσης για τα ποδήλατα τους σε επιθυμητούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων της εργασίας τους, χώρους για ψώνια και ψυχαγωγίας. Οι ποδηλάτες αυξάνονται μέρα με τη μέρα,όμως ο αριθμός τους θα αυξηθεί ακόμα ταχύτερα όταν οι επιχειρήσεις και άλλοι δημόσιοι χώροι αυξήσουν τους  ασφαλής χώρους στάθμευσης των ποδηλάτων τους.

Μια σειρά από μελέτες αποδυκνείει αυτή την αύξηση :

- Οι ποδηλάτες αυξήθηκαν 53% στο San Francisco μεταξύ 2006 και 2009 σύμφωνα με τον Συνασπισμό ποδηλάτων του Σαν Φρανσίσκο.

- Στην πόλη του Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια, ο αριθμός των ποδηλατών ξεπέρασε το διπλάσιο την περίοδο από το  2000 - 2008.

Οι κλοπές ποδηλάτων είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, έτσι  η δημιουργία ασφαλών parking ποδηλάτων είναι απαραίτητη.

Σε μια συντηρητική εκτίμηση, βρέθηκε πως 1,5 εκατομμύρια ποδήλατα κλέβονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Οχημάτων. Σε μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πιο αξιόπιστα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι  440.000 ποδήλατα  κλέβονται κάθε χρόνο, ενώ μια καναδική έρευνα έδειξε τον απογοητευτικό αριθμό των 100.000 ποδηλάτων ετησίως.

Τα αστυνομικά τμήματα σε σχεδόν κάθε πόλη και σε κάθε πανεπιστημιούπολη αναφέρουν τις παρακάτω οκτώ συμβουλές  για την αποτροπή των κλοπών των ποδηλάτων:

1) Μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων συνιστώνται σε κάθε parking. Τα ποσοστά κλοπών ποδηλάτων, και η πιθανότητα για βανδαλισμούς, είναι πολύ μεγαλύτερα όταν χρησιμοποιούνται  αυτοσχέδια πάρκινγκ για ποδήλατα, όπως περιφράξεις, αυλόπορτες, παρκόμετρα, ή άλλες κατασκευές.

2) Οι κλειδαριές ποδηλάτων είναι μια νέα κορυφαία επιλογή, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολα ορατές στους πιθανούς κλέφτες.

3) Σε  ανοιχτούς χώρους στάθμευσης, οι μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων θα πρέπει να διαθέτουν 3  κλειδαριές, μία για κάθε τροχό και μια τρίτη για το πλαίσιοτου ποδηλάτου.

4) Βεβαιωθείτε ότι οι μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων είναι καλά στερεωμένες στο έδαφος.

5) Οι χώροι στάθμευσης ποδηλάτων θα πρέπει να είναι σε ορατές, καλά φωτισμένες περιοχές κοντά σε μια πολυσύχναστη είσοδο ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε ένα περίπτερο ή στο θυρωρείο ενός μεγάλου πάρκινγκ αυτοκινήτων . Οι περισσότεροι κλέφτες δεν θα επιχειρούσαν να  κλέψουν ένα ποδήλατο μπροστά στα μάτια  κάποιου ο οποίος θα μπορεί να καλέσει άμεσα βοήθεια.

6) Επειδή τα ποδήλατα συνήθως τα κλέβουν μέσα από τις κατοικίες των ιδιοκτητών τους, η αστυνομία και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας συμβουλεύουν την αποθήκευση των ποδηλάτων μέσα στις κατοικίες των ιδιοκτητών και όχι έξω από αυτές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, συνιστούμε την χρήση κλειδαριών για ποδήλατα, ή μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων οι οποίες θα βρίσκονται στο εσωτερικό του γκαράζ ή στο εσωτερικό ενός κτιρίου ,  διαμερίσματος ή κολεγίου.

7) Εάν δεν είναι εφικτά τα παραπάνω, οι ποδηλάτες θα πρέπει τουλάχιστον να κλειδώνουν το ποδήλατο τους σε ένα σταθερό, ακίνητο αντικείμενο το οποίο δεν μπορεί εύκολα να κοπεί, να αφαιρεθεί ή να το σπάσουν.

Με μια μεγάλη προσφορά εμπορικών συστημάτων αποθήκευσης ποδηλάτων διαθέσιμων στην αγορά, οι αγοραστές είναι σε θέση να είναι απαιτητικοί με τις επιλογές των προϊόντων τους. Οι σχάρες ποδηλάτων, και οι μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων θα πρέπει να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου

- Οι αγοραστές πρέπει να ψάξουν για προϊόντα τα οποία κατασκευάζονται με ποιοτικά υλικά. Πρέπει να είναι ισχυρά,  ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, και πάνω από όλα, ανακυκλώσιμα.

- Ανάμεσα σε γαλβανισμένα ή ανοξείδωτα προϊόντα στάθμευσης ποδηλάτων, οι αγοραστές θα πρέπει να επιλέξουν εκείνα τα οποία θα χρειαστούν την λιγότερη μελλοντική συντήρηση.

- Τα προιόντα πάρκινγκ για ποδήλατα μπορεί να είναι ακριβά για να τα αγοράσετε και να τα εγκαταστήσετε, ωστόσο μια καλή και ασφαλή εγκατάσταση θα σας αποζημιώσει στο μέλλον.