Πώς να επιλέξετε και που να εγκαταστήσετε έναν αισθητήρα καπνού

Αισθητήρας καπνούΈρευνες δείχνουν πως σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων από φωτιά στο σπίτι προκύπτουν από  πυρκαγιές σε ακίνητα τα οποία δεν έχουν αισθητήρες καπνού. Οι αισθητήρες καπνού αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής σας από μια θανατηφόρα πυρκαγιά στο σπίτι σας.

Τύποι  αισθητήρων καπνού

Υπάρχουν δύο τύποι τεχνολογίας αισθητήρων καπνού. Αυτές είναι ο  ιονισμός και ο φωτοηλεκτρισμός. Οι αισθητήρες καπνού με την τεχνολογία του ιονισμού  μπορούν να ανιχνεύουν  αόρατα σωματίδια φωτιάς (που σχετίζονται με τις πυρκαγιές που εξελίσσονται γρήγορα ) νωρίτερα από ότι μπορούν οι αισθητήρες φωτοηλεκτρικής τεχνολογίας. Οι φωτοηλεκτρικοί αισθητήρες καπνού μπορούν να ανιχνεύσουν ορατά σωματίδια φωτιάς (που συνδέονται με  αργή εξέλιξη της πυρκαγιάς ) νωρίτερα από ό, τι οι ανιχνευτές καπνού με την τεχνολογία του ιονισμού. Μελέτες έχουν δείξει πως και οι δύο τύποι θα ανιχνεύσουν αποτελεσματικά οποιοδήποτε  είδος φωτιάς. Για  καλύτερη προστασία, συνιστάται να εγκαταστήσετε και τις δύο τεχνολογίες αισθητήρων καπνού  στο σπίτι σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε μοντέλα τα οποία ενσωματώνουν και τις δύο τεχνολογίες.

Τι λέει η νομοθεσία;

Οι νόμοι και οι κανονισμοί των ανιχνευτών καπνού είναι διαφορετικοί από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια, ο νόμος απαιτεί ότι κάθε μονοκατοικία θα πρέπει να έχει έναν  ανιχνευτή καπνού. Αν ο ιδιοκτήτης παραβιάζει τους απαιτούμενους κανόνες σχετικά με την εγκατάσταση και τη συντήρηση των συναγερμών καπνού, θα είναι αναγκασμένος να πληρώσει  πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 200 δολάρια, ως αποτέλεσμα της παραβίασης.

Πού να εγκαταστήσετε τους ανιχνευτές καπνού;

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να έχετε έναν ανιχνευτή καπνού:

  • Σε κάθε επίπεδο του σπιτιού σας
  • Σε κάθε υπνοδωμάτιο
  • Ανάμεσα σε 10-15 πόδια στην πόρτα κάθε υπνοδωματίου


Γενικά, οι ανιχνευτές καπνού θα πρέπει να τοποθετούνται σε μέρη όπου ο καπνός μπορεί να ανιχνευθεί εγκαίρως δηλαδή ψηλά σε τοίχους ή στην οροφή (αυξήσεις καπνού) και σε μια απόσταση από τα παράθυρα, τους ανεμιστήρες και γενικά μακρυά από συσκευές που μπορεί να φυσήξουν τον καπνό και να τον απομακρύνουν από τον ανιχνευτή. Η εγκατάσταση αισθητήρων καπνού κοντά σε παράθυρα, πόρτες ή το τζάκι δεν συνιστάται.  Σε χώρους όπου η οροφή είναι εξαιρετικά υψηλή, όπως συμβαίνει σε θολωτές οροφές,  εγκαταστήστε τους αισθητήρες καπνού στο  ψηλότερο ή  κοντά στο ψηλότερο σημείο της οροφής.


Smoke Alarm Tips

Κατά μέσο όρο, οι οικογένειες έχουν λιγότερο από τρία λεπτά από τη στιγμή που ακούσουν τον πρώτο συναγερμό καπνού  για να βγουν από το σπίτι. Όσο πιο γρήγορα ακούσετε ένα συναγερμό, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε για να βγείτε έξω.

Αντικαταστήστε τους αισθητήρες καπνού κάθε 10 χρόνια. Οι αισθητήρες καπνού έχουν οριστεί στη ζώνη 24ωρης παρακολούθησης. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν  κάθε λεπτό της ημέρας με αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής τους να μην είναι άπειρη. Αν δεν ξέρετε πόσο παλιοί είναι οι αισθητήρες καπνού που έχετε στο σπίτι σας ή την εταιρία σας, θα πρέπει να τους αντικαταστήσετε.

Ελέγξτε τον αισθητήρα καπνού του συναγερμού σας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και  αντικαταστήστε τις μπαταρίες, όπως απαιτείται.

Προσεχτικά καθαρίστε τον αισθητήρα καπνού μηνιαία έτσι ώστε να αποφευχθεί  ο αποκλεισμός του αισθητήρα από βρωμιά ή σκόνη.

Μην απενεργοποιείτε τον αισθητήρα καπνού. Μην χρησιμοποιείτε τις μπαταρίες του αισθητήρα καπνού για άλλες χρήσεις, όπως σε παιχνίδια ή ραδιόφωνα.

Αναπτύξτε και εξασκηθείτε σε ένα σχέδιο διαφυγής πυρκαγιάς με την οικογένεια σας, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν ηχήσει ο συναγερμός.

Σύμφωνα με έρευνες, ο κίνδυνος θανάτου σε σπίτια χωρίς συναγερμούς καπνού είναι διπλάσιος από ότι είναι σε σπίτια που διαθέτουν . Μπορείτε να το ρισκάρετε και να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και τις ζωές των παιδιών σας; Δεν νομίζω.

Επίσης να έχετε κατά νου, ότι υπάρχουν και ανιχνευτές θερμότητας οι οποίοι βοηθούν στον εντοπισμό της ανόδου της θερμοκρασίας. Ενώ οι ανιχνευτές καπνού είναι πιο ευαίσθητοι για την ανίχνευση καπνού, οι ανιχνευτές θερμότητας είναι πιο ευαίσθητοι στον εντοπισμό της ανόδου της  θερμοκρασίας.