Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ασφάλεια σε χώρους στάθμευσης?


Ασφάλεια σε χώρους στάθμευσης

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε χώρους στάθμευσης (parkings) καθημερινά για να παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας, θεωρώντας την ασφάλεια σε αυτούς τους χώρους δεδομένη. Έχουμε αυτή την εντύπωση επειδή οι ταχύτητες είναι μικρές και πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να συμβούν ατυχήματα.


Στην πραγματικότητα οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μέρη στα οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβούν ατυχήματα. Αυτό συμβαίνει διότι οι οδηγοί όταν μπουν σε ένα parking δεν επικεντρώνονται στην οδήγηση αλλά στην εύρεση θέσης στάθμευσης. Τα μέτρα ασφαλείας, όπου αυτά υπάρχουν, συνήθως παραβλέπονται από τους οδηγούς με αποτέλεσμα τόσο οι οδηγοί άλλων οχημάτων όσο και οι πεζοί να βρίσκονται σε κίνδυνο ατυχήματος. 


Σύμφωνα με μία έρευνα του Αμερικανικού υπουργείου μεταφορών η οποία δημοσιεύτηκε το 2005 πάνω από 300.000 οχήματα τράκαραν σε χώρους στάθμευσης με ή χωρίς την εμπλοκή άλλου οχήματος. Συγκεκριμένα 27.000 ατυχήματα συνέβησαν την στιγμή εισόδου σε χώρους στάθμευσης, 198.000 την ώρα του παρκαρίσματος και 65.000 την στιγμή που τα οχήματα εγκατέλειπαν τους χώρους στάθμευσης. 


Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ασφάλεια σε χώρους στάθμευσης? 

Χρήση πινακίδων σήμανσης
Η χρήση πινακίδων σήμανσης σε χώρους στάθμευσης όπως STOP, όρια ταχύτητας, βέλη κατεύθυνσης κλπ βοηθούν τους οδηγούς στον προσανατολισμό αλλά και στην ασφαλή οδήγηση μέσα στο parking. 

Χρήση προϊόντων ασφάλειας χώρων στάθμευσης
Τα προϊόντα αυτά βοηθούν τους οδηγούς στο παρκάρισμα και αποτρέπουν πιθανά ατυχήματα και μικροσυγκρούσεις. Για παράδειγμα τα στοπ τροχών (wheel stops) είναι ειδικά διαμορφωμένα λάστιχα τα οποία τοποθετούνται στο δάπεδο ενός γκαράζ και διευκολύνουν το παρκάρισμα των οδηγών. Επιτρέπουν στους οδηγούς να παρκάρουν γρήγορα, με άνεση και ευκολία αλλά κυρίως με ασφάλεια σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους στάθμευσης. Προστατεύουν το όχημα (προφυλακτήρες, πόρτες κ.α.) αλλά και τους χώρους στάθμευσης (τοίχους, κολώνες κ.α.) καθώς το παρκάρισμα γίνεται με ακρίβεια αφού ο οδηγός αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να σταματήσει όταν η ρόδα του αυτοκινήτου ακουμπήσει στο εμπόδιο τροχού. Συνίσταται η χρήση τους σε γκαράζ με οριακό βάθος αλλά και σε μεγάλους χώρους στάθμευσης εμπορικών κέντρων, πολυχώρων-cinema κλπ.

Τα γνωστά σε όλους μας σαμαράκια ή μειωτές ταχύτητας αναγκάζουν τους οδηγούς των αυτοκινήτων ή άλλων οχημάτων να μειώσουν την ταχύτητα μέσα στο parking. Ιδιάιτερα χρήσιμα σε μεγάλους χώρους στάθμευσης όπου κάποιοι οδηγοί κινούνται με μεγάλες ταχύτητες. 

Τα προστατευτικά λάστιχα τοίχων ή αποσβεστήρες συγκρούσεων δέχονται μικροxτυπήματα προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δομικά στοιχεία του χώρου στάθμευσης και τα διερχόμενα οχήματα από ζημιές. Πόσες φορές σας έχει τύχει να ανοίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου σας και αυτή να χτυπήσει σε κάποιο διπλανό παρκαρισμένο όχημα ή στον τοίχο του γκαράζ. Συνίσταται η χρήση τους σε στενά γκαράζ αλλά και σε μεγάλους χώρους στάθμευσης εμπορικών κέντρων, πολυχώρων-cinema κλπ.

Οι γωνιές από ελαστικό προστατεύουν το αυτοκίνητο από xτυπήματα σε κολώνες και τοίχους. Εκτείνονται σε ύψος περίπου 80 εκατοστά από το έδαφος ώστε να καλύπτουν αποτελεσματικά την περιοχή που συνήθως γίνονται τα μικροτρακαρίσματα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν κολώνες με ορθογωνική διατομή τοποθετούνται συνήθως 4 τεμάχια (ένα σε κάθε γωνία της κολώνας) για αποτελεσματικότερη προστασία. 

Στην είσοδο μεγάλων κυρίως parkings καλή ιδέα είναι η χρήση μπάρας ελέγχου κυκλοφορίας (τύπου διοδίων). Με αυτό τον τρόπο ελέγχεται καλύτερα η ροή των οχημάτων σε έναν χώρο στάθμευσης καθώς επίσης αποτρέπεται η είσοδος ανεπιθύμητων οχημάτων.

Προϊόντα παρεμπόδισης στάθμευσης όπως χειροκίνητες ή αυτόματες μπάρες και μεταλλικά κολωνάκια.

Τέλος προϊόντα τα οποία εξασφαλίζουν την ασφαλή κίνηση μέσα σε έναν χώρο στάθμευσης  όπως κώνοι ασφαλείας , κυρτοί καθρέπτες ασφαλείας , πλαστικά στηθαία οδών (Jersey) κλπ. 
 
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σύγχρονο και ασφαλές χώρο στάθμευσης με μειωμένες πιθανότητες δημιουργίας μικροσυγκρούσεων και ατυχημάτων. 

 
Επίσης κάποιες βασικές οδηγίες για τους οδηγούς:

- Οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα   
- Οδηγείτε αμυντικά προσέχοντας τους άλλος οδηγούς   
- Να ανάβετε τα φώτα του αυτοκινήτου σε υπόγεια πάρκινγκ   
- Κάντε ένα κύκλο στο parking πρώτα για να εντοπίσετε τις κενές θέσεις   
- Προσέξτε τα καρότσια σε πάρκινγκ των super markets   
- Προσέξτε τα παιδιά που παίζουν τρέχοντας   
- Να τηρείτε όλες τις πινακίδες σήμανσης (stop, μονοδρομήσεις κλπ)   
- Παρκάρετε εκεί όπου υπάρχουν λιγότερα αυτοκίνητα   
- Παρκάρετε όπου αυτό είναι εφικτό εκεί που υπάρχει ικανοποιητικός φωτισμός   
- Κεντράρετε το αυτοκίνητό σας ανάμεσα στις λευκές γραμμές οριοθέτησης   
- Όταν κάνετε όπισθεν να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί προς όλες τις κατευθύνσεις


Τα παραπάνω φυσικά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα σε έναν χώρο στάθμευσης ωστόσο είναι καλό να τηρούνται κυρίως από νέους οδηγούς.