Μήπως ο καλός φωτισμός αποτρέπει τις διαρρήξεις;

Καλός φωτισμός σε σπίτι

Τα φώτα ασφαλείας αποτρέπουν τους διαρρήκτες ή τους διευκολύνουν; Το παραπάνω ερώτημα  προβληματίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τους εμπειρογνώμονες ασφαλείας και τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Σήμερα μελέτες δείχνουν, πως ο επαρκής φωτισμός γύρω από το σπίτι βοηθά στην πρόληψη των διαρρήξεων. Για το λόγο αυτό μια καλή ιδέα θα ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών να εγκαταστήσουν  φώτα ασφαλείας στα σπίτια τους, καθώς και  να ελέγχουν τακτικά  τα ήδη υπάρχοντα.

Οι κλέφτες συνήθως στοχεύουν σε σπίτια χωρίς φωτισμό. Ένας ανιχνευτής κίνησης, ο οποίος ενεργοποιείται αυτόματα όταν ανιχνεύσει κίνηση, όχι μόνο αποτρέπει τους πιθανούς διαρρήκτες αλλά και τους προκαλεί τον φόβο ότι θα πιαστούν επαφτοφόρο. Τις περισσότερες φορές μάλιστα και τους εκνευρίζουν.

Εκτός από το ότι  αποτρέπει τους εγκληματίες, ο φωτισμός παρέχει και μεγάλη προσωπική ασφάλεια όταν φτάνετε στο σπίτι, είναι οικονομικά αποτελεσματικός, και το πιο σημαντικό μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο  να πέσουν θύμα επίθεσης  έξω από το σπίτι τους. Έρευνες όμως έχουν δείξει πως όταν είμαστε απασχολημένοι για λίγο έξω από το σπίτι μας, στις περιπτώσεις που για παράδειγμα ψάχνουμε τα κλειδιά μας ή τα χέρια μας είναι γεμάτα τσάντες και χαρτιά από τη δουλειά , αποτελούμε  εύκολο στόχο για επίθεση. Εάν το σπίτι μας διαθέτει κάποιον εξωτερικό φωτισμό, τότε το πιο πιθανό είναι να αντιληφθούμε εγκαίρως ότι κάποιος μας πλησιάζει. Στην περίπτωση όμως που είναι εντελώς σκοτάδι όχι μόνο θα αιφνιδιαστούμε αλλά και θα διευκολύνουμε τον επίδοξο κλέφτη.

Επιπλέον, θυμηθείτε πως ο εσωτερικός φωτισμός είναι απαραίτητος  για να δείχνει σημάδια ζωής και δραστηριότητας μέσα σε ένα σπίτι.