Μπορεί ένας σκύλος να αντικαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας σπιτιού;

 Μπορεί ένας σκύλος να αντικαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας σπιτιού;

Εάν και ένας σκύλος μπορεί να συμβάλει πάρα πολύ στην βελτίωση της ασφάλειας ενός σπιτιού, ωστόσο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως το μοναδικό σύστημα ασφαλείας στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, οι οποίοι περιλαμβάνουν το γεγονός ότι  όλες οι ράτσες σκύλων δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του φύλακα. Επίσης, ένας σκύλος μπορεί να ξεγελαστεί από τους πιθανούς διαρρήκτες  και ως εκ τούτου, εύκολα να παρακαμφθεί.  Οι ειδικοί συστήνουν την χρήση του σωστού τύπου σκύλου, ως μέρος ενός σχεδίου ασφαλείας για το σπίτι, καθώς και πιο αξιόπιστα συστήματα, όπως συναγερμούς ασφαλείας, κλειδαριές ασφαλείας και συστήματα βιντεοεπιτήρησης  ώστε   να επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά η ασφάλεια του σπιτιού έναντι των διαρρήξεων.


Τα σκυλιά δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας

Τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή των διαρρήξεων στα σπίτια και, σε κάποιο βαθμό, μπορούν να χρησιμεύσουν για την  προσωπική ασφάλεια των ιδιοκτητών τους. Το γαύγισμα  των σκύλων προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες και την γειτονιά πως κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει και κάνει τους κλέφτες να το ξανασκεφτούν πριν εισβάλουν στο σπίτι, ωστόσο  δεν είναι αρκετό για να σταματήσει μια διάρρηξη. Επειδή τα σκυλιά μπορεί να δηλητηριαστούν ή να παρασυρθούν μακριά, δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο ένα ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας στο σπίτι.

 

Θέτουμε το κατοικίδιο σε κίνδυνο

Χρησιμοποιώντας ένα σκυλί ως αποκλειστικό μέσο για την ασφάλεια του σπιτιού μας θέτουμε το ζώο σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τραυματισμό ή θάνατο. Οι  διαρρήκτες μπορεί να δηλητηριάσουν το ζώο, να χρησιμοποιήσουν  τρόφιμα για να το  απομακρύνουν μακριά από το σπίτι ή απλά να ανοίξουν μια πόρτα ή φράχτη έτσι ώστε να του επιτρέψουν να ξεφύγει. Ενώ τα μικρά σκυλιά είναι πολύ καλά στο να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους για 'unwelcomed', μη επιθυμητούς επισκέπτες, αποτελούν μικρή απειλή για τους διαρρήκτες λόγω του μεγέθους τους  και από την άλλη γίνονται εύκολα στόχοι κλοπής καθώς έχουν μεγάλη  αξία όταν πωλούνται στην μαύρη αγορά. Τα μεγάλα σκυλιά μπορούν επίσης να θιγούν με δηλητήριο ή να χτυπηθούν με βαρυά εργαλεία.


Οι επικίνδυνες ράτσες μπορεί να είναι δαπανηρές

Ορισμένες ράτσες, όπως τα πίτμπουλ και τα Doberman Pinschers, αυξάνουν τα ασφάλιστρα των ασφαλιστικών εταιριών για τους ιδιοκτήτες καθώς έχουν τη φήμη ότι επιτίθενται εύκολα ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται ως φρουροί σε επιχειρήσεις.. Αντίθετα,  τα ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας σπιτιών,  μπορούν  να μειώσουν τα ασφάλιστρα έως και 20%.


Τα σκυλιά δεν προσφέρουν 24ωρη προστασία

Συνήθως οι ιδιοκτήτες  πηγαίνουν τα σκυλιά τους βόλτα συγκεκριμένες ώρες και για καθορισμένη χρονική περίοδο. Οι  παρατηρητικοί διαρρήκτης που γνωρίζουν αυτή την συγκεκριμένη περίοδο βρίσκουν μια καλή ευκαιρία να δράσουν ανενόχλητοι. Επίσης, έχοντας κατά νου ότι τα σκυλιά,  αρκετές φορές ταξιδεύουν με τους ιδιοκτήτες τους ή  κατά καιρούς πρέπει να επισκέπτονται έναν κτηνίατρο, είναι προφανές ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα  ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας.

Πολλά σκυλιά προσφέρουν περιορισμένη ασφάλεια

Τα σκυλιά συχνά περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σπιτιού ή της αυλής ενός σπιτιού. Μερικά σκυλιά ακόμα  περιορίζονται και σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους . Κάθε ένα από αυτά τα σενάρια αφήνει το υπόλοιπο του σπιτιού ευάλωτο σε μια διάρρηξη.


Ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας συνιστάται

Ενώ τα σκυλιά  προσφέρουν συντροφιά, προστασία και πολλές φορές ακόμα μπορούν  να  αποτρέψουν μια πιθανή εισβολή, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας συνιστούν ότι τα σκυλιά πρέπει να υπολογίζονται μόνο ως μέρος ενός γενικότερου σχεδίου ασφαλείας για ένα σπίτι. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κλέφτες είναι λιγότερο πιθανό να  διαρήξουν ένα σπίτι στο οποίο υπάρχουν  δύο ή περισσότερα συστήματα ασφαλείας. Για παράδειγμα, εκτός από ένα σκυλί, ένα σύστημα συναγερμού στο σπίτι, μια ή περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και ειδικές  κλειδαριές συνιστώνται για τη διασφάλιση ενός σπιτιού.