Λύσεις επιτήρησης με IP κάμερες

IP Κάμερες παρακολούθησης

Στις μέρες μας όπου η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία, γίνεται όλο και μεγαλύτερη η ανάγκη για  επιτήρηση της ιδιοκτησίας μας. Υπάρχουν διάφορα μέσα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, το κυριότερο από αυτά είναι οι κάμερες παρακολούθησης. Με το πέρασμα των ετών η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που υπάρχουν αισθητήρες κίνησης οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν την είσοδο ατόμων, ενώ κάμερες να μπορούν να καταγράψουν μια  διάρρηξη που μπορεί να λάβει χώρα. Αυτό μας φέρνει στις IP κάμερες.

Υπήρχε μια εποχή που οι κάμερες CCTV ήταν ο καλύτερος δυνατός εξοπλισμός που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Οι IP κάμερες είναι η εξέλιξη των CCTV(κάμερες κλειστού κυκλώματος). Οι  IP κάμερες είναι ιδανικές για την παρακολούθηση  κατοικίδιων ζώων, μωρών και  νταντάδων που προσέχουν τα παιδιά σας.

Ο συνδυασμός από μια κάμερα, έναν αποθηκευτικό χώρο, έναν αισθητήρα εικόνας και έναν ή περισσότερους επεξεργαστές είναι αυτά που συνθέτουν μία  τυπική IP κάμερα . Έτσι, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας συνδυασμός ενός μικρού μεγέθους υπολογιστή και μιας φωτογραφικής μηχανής. Οι αισθητήρες εικόνας και επεξεργαστών  χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία της εικόνας, την δικτύωση,  την ανάλυση του βίντεο και την συμπίεση του. Η μνήμη σε αυτά τα συστήματα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των βίντεο εγγραφής σε τοπικό επίπεδο και για την αποθήκευση του υλικολογισμικού του ενσωματωμένου συστήματος. Ο όρος IP κάμερα χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις όπου απλές  φωτογραφικές μηχανές με τις προαναφερόμενες προδιαγραφές  χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιτήρησης μέσω διαδικτύου.

Κάθε IP κάμερα ακριβώς όπως ένας υπολογιστής έχει τη δική της διεύθυνση IP και μπορεί να  συνδεθεί οπουδήποτε υπάρχει διαθέσιμη μια σύνδεση δικτύου (internet). Η κύρια διαφορά ανάμεσα σε μια δικτυακή κάμερα και μια IP κάμερα βρίσκεται στην ικανότητα της IP κάμερας  να στέλνει καταγεγραμμένα δεδομένα μέσω δικτύου σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία. Το παραπάνω  δεν μπορεί να γίνει χωρίς οποιαδήποτε υποστήριξη λογισμικού ή μιας σύνδεση σε έναν υπολογιστή στην περίπτωση της web κάμερας. Μία web κάμερα χρειάζεται έναν web server, FTP (File Transfer Protocol) και  λειτουργίες e-mail.

Βίντεο μπορούν να σταλούν μέσω ενός δικτύου IP όταν μια IP κάμερα έχει ρυθμιστεί με σκοπό την ζωντανή ηχογράφηση και ζωντανή προβολή. Αυτά μπορούν να γίνονται συνεχόμενα ή σε προγραμματισμένες ώρες. Η εξουσιοδότηση για τα παραπάνω μπορεί επίσης να παρακολουθείτε και να ρυθμίζετε ανάλογα. Οι εικόνες που συλλαμβάνονται σε συνεχή ροή σε διάφορες μορφές όπως JPEG, MPEG-4 ή οι εικόνες που έχουν ληφθεί μπορούν αποσταλούν μέσω FTP, HTTP (Hyper Text Transfer Πρωτόκολλο) ή ένα απλό e-mail.

Ένα από τα πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά που έχουν οι  IP κάμερες είναι η δυνατότητα  πρόσβασης μέσω ενός web browser από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθείτε στη διεύθυνση της συγκεκριμένης IP κάμερας  και στη συνέχεια να έχετε πρόσβαση και να εκτελείτε διάφορες ενέργειες, ανάλογα με  τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κάμερας. Πολλές από τις κάμερες σήμερα χρησιμοποιούν ανοικτού κώδικα τεχνολογίες που αυξάνουν την ικανότητα να συνδέεστε με πολλές συσκευές με αποτέλεσμα  οι δυνατότητες να είναι ατελείωτες με το είδος των χαρακτηριστικών ασφαλείας που μπορούν να σχεδιαστούν.

Οι IP κάμερες είναι άψογες συσκευές οι οποίες παρέχουν αποτελεσματικές λύσεις στα σημερινά θέματα ασφαλείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.