Κυρτοί καθρέπτες και οδική ασφάλεια

Κυρτοί καθρέπτες για οδική ασφάλεια

Οι κυρτοί  καθρέπτες ασφαλείας στους αυτοκινητόδρομους βελτιώνουν σημαντικά την οδική ασφάλεια

Στις μέρες μας το να κυκλοφορείς στο δρόμο δε είναι και το πιο ασφαλές. Ειδικά εάν οδηγείτε με υπερβολική ταχύτητα ή δεν είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί,  μπορεί να πέσετε θύμα κάποιου σοβαρού  ατυχήματος. Σας παρακαλώ, μην πανικοβάλλεστε! Η ενημέρωση δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλει. Αντίθετα, μέσω της ενημέρωσης ευχόμαστε όλο και περισσότεροι οδηγοί να γίνονται πιο υπεύθυνοι και να οδηγούν με ασφάλεια. Ή να ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφορίας και να επικεντρώνονται περισσότερο στα μέτρα για την οδική ασφάλεια. Αναρωτιέμαι πόσο καλό θα ήταν,  αν δεν υπήρχαν ατυχήματα και κανένας δεν πάθαινε κακό....

Στην πραγματικότητα, τα ατυχήματα θα μπορούσαν να προκύψουν και σε άλλους τομείς, όπως σε δρόμους, μικρά δρομάκια κα. (δεν συμβαίνουν πάντα ατυχίες  στους αυτοκινητόδρομους και τις εθνικές οδούς) και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την οδήγηση σε όλες αυτές τις περιοχές (όπου η ομίχλη ή ο πάγος, είναι κοινά) επίσης. Ωστόσο, αυτές είναι οι περιοχές όπου ο κίνδυνος των ατυχημάτων μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την τοποθέτηση κυρτών καθρεπτών ασφαλείας.

Γιατί να χρησιμοποιούμε κυρτούς καθρέπτες ασφαλείας;

Εάν στους δρόμους που χρησιμοποιείτε συχνά υπάρχουν 'κλειστές' στροφές και είναι επιρρεπής σε ατυχήματα, οι καθρέπτες ασφαλείας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το επίπεδο ασφαλείας. Συνήθως ονομάζονται και  «Fish Eye» (Μάτι Ψαριού) και  δίνουν μια ευρεία γωνία 160 μοιρών των τυφλών σημείων με αποτέλεσμα να βοηθούν στην πρόληψη των ατυχημάτων.

Ένα πλεονέκτημα των καθρεπτών ασφαλείας είναι η ανθεκτικότητα τους.  Δεν φθείρονται, ακόμα και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες. Η επίστρωση ψευδαργύρου τους παρέχει μεγάλη διάρκεια ζωής ενώ τα καπελάκια που διαθέτουν στο επάνω μέρος τους διατηρούν καθαρούς κατά τη διάρκεια δυνατής βροχής.

Ο τρίτος λόγος  που οι καθρέπτες ασφαλείας χρησιμοποιούνται ευρέως  είναι το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένοι από γυαλί ή ακρυλικό με αποτέλεσμα να είναι (σχεδόν!) άθραυστοι. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να ανησυχείτε.

Επίσης, είναι πολύ εύκολοι στην εγκατάσταση και σχετικά οικονομικοί.

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι λιγότερης σημασίας είναι ότι οι καθρέπτες ασφαλείας έχουν έναν μεγάλο αριθμό εφαρμογών . Εκτός από τους δρόμους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν τοποθετηθούν στρατηγικά, και σε αποθήκες, super market, εμπορικά κέντρα, χώρους στάθμευσης, εργοτάξια, στα μηχανήματα ATM ή σε οποιαδήποτε άλλη υψηλού κινδύνου περιοχή σύγκρουσης ή επιτήρησης.

Πώς λειτουργούν;

Οι ακρυλικοί καθρέφτες ασφαλείας  μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε η ορατότητα αποτελεί πρόβλημα. Προσφέρουν πανοραμική θέα του τόπου, επιτρέποντας ευρεία γωνία 90ο(μοιρών), 180ο(μοιρών) ή 360o(μοιρών) (ανάλογα με το αν είναι 2-way με διασταυρώσεις «L», 3-way  με διασταυρώσεις «Τ» ή 4-way διασταυρώσεις). Με μια τέτοια ευρεία γωνία όρασης επιτρέπουν στους οδηγούς να παρατηρούν τα οχήματα που πλησιάζουν και να λαμβάνουν  τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Σε μηχανήματα ΑΤΜ επιτρέπουν στο χρήστη να έχει μια ιδέα για το τι συμβαίνει πίσω του. Θα πρέπει μόνο να τα εγκαταστήσετε σε σταθερά σημεία παρατήρησης ( στη συσκευασία παρέχονται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματά τους) και αυτό είναι όλο!

Ιδανικοί τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση, οι κυρτοί καθρέφτες ασφαλείας  βοηθούν στην πρόληψη των συγκρούσεων σε επικίνδυνες διασταυρώσεις ή παρέχουν επιτήρηση σε περιοχές υψηλής ασφάλειας..