Γιατι να επιλέξετε θέρμανση με ξύλα

Oικονομική Θέρμανση

Όλοι μας  είμαστε πλέον ενήμεροι για την ''οικονομική κρίση'' που πλήττει τόσο την χώρα μας όσο και τις γειτονικές Ευρωπαικές χώρες. Τα υπερχεωμένα νοικοκυριά πλήττονται  από τους νέους φόρους του κράτους , τις μειώσεις στις συντάξεις και γενικότερα του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, την ανεργία, τις αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης κ.α. Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες ‘πληγές’ των ελληνικών νοικοκυριών σήμερα, η οποία δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, καθως τώρα πλησιάζουν και οι χειμερινοί μήνες, είναι οι εξωπραγματικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία έχει φέρει τα περισσότερα νοικοκυριά σε απόγνωση. Έτσι η ανάγκη για την εύρεση  εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης έχει γίνει πλέον επιτακτική. Τόσο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσο και οι επαγγελματίες αναζητούν οικονομικές λύσεις για να ζεστάνουν τα σπίτια τους και τους επαγγελματικούς τους χώρους.

Στροφή στις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης με ξύλα
Η αποτρεπτική μέχρι πρότινος τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης καθώς και το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει  το φαινόμενο μεταξύ των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες,  έχει στρέψει τους ιδιοκτήτες στην λύση των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης. Με λίγα λόγια, η κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο ,  τείνει πλέον να μετατραπεί σε αυτόνομη με καυσόξυλα ή άλλες πηγές.

Η πιο διαδεδομένη μορφή εναλλακτικής θέρμανσης είναι η θέρμανση με ξύλα. Σε αυτή τη μορφή χρησιμοποιούνται ξυλόσομπες ή τζάκια. Οι σόμπες ξύλου, είναι άριστες για μικρά διαμερίσματα και μονοκατοικίες καθώς μπορούν να ζεστάνουν άνετα την ατμόσφαιρα τέτοιων χώρων, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μεγαλύτερα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους ως δευτερεύουσα πηγή θερμότητας ενισχύοντας την κύρια θέρμανση και εξοικονομώντας σημαντικά ποσά ενέργειας.


EcoStoves-Oικονομικές & Οικολογικές Ξυλόσομπες

Oικονομία & Ζεστασιά

Oι ενεργειακές σόμπες EcoStoves είναι απλές στην χρήση, οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία μοντέλων και διαστάσεων, ενώ όλα τα μοντέλα βγαίνουν και σε έκδοση με boiler.  Έχουν εξεραιτική απόδοση που φτάνει το 79% ενώ η θερμική ισχύς τους φθάνει τα 24 KW. Έχουν κομψό σχεδιασμό και μπορούν άνετα να συμβάλλουν στην συνολική αισθητική του χώρου σας.Κατασκευάζονται σύμφωνα με τα EN Standards  και πληρούν όλους τους Ευρωπαικούς κανονισμούς. Όλα τα μοντέλα, έχουν 2 χρόνια εγγύηση.

Οι  EcoStoves μπορούν να είναι η κύρια πηγή θερμότητας σε ένα σπίτι, καθώς μπορούν να ζεστάνουν άνετα ένα χώρο έως 120m2, όσο δηλαδή θεωρείται ένα παραδοσιακό ελληνικό σπίτι. Ωστόσο μπορούν να λειτουργήσουν και ως δευτερεύουσα πηγή θερμότητας σε μεγαλύτερα σπίτια , ενισχύοντας σημαντικά την συνολική θέρμανση και παρέχοντας σημαντική ενεργειακή οικονομία.

Οι EcoStoves διαθέτουν φούρνο για μαγείρεμα, πλάκα μαγειρέματος αλλά και σχάρα για ψήσιμο. Έτσι παράλληλα με τη ζεστασιά που σας προσφέρουν μπορούν να σας προσφέρουν και οικονομία αφού μπορείτε να ετοιμάσετε το φαγητό της ημέρας. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν για περισσότερες από δέκα ώρες χώρις την προσθήκη νέων καυσόξυλων.


Σκεφτείτε Οικολογικά
Το πετρέλαιο που καίγεται εκπέμπει στην ατμόσφαιρα καυσαέρια που περιέχουν κυρίως Αιθάλη (καπνό), Διοξείδιο του θείου (SΟ2), Οξείδια του αζώτου (ΝΟχ), Μονοξείδιο του άνθρακα, Υδρογονάνθρακες (HC) ουσίες, δηλαδή, που δημιουργούν ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η καύση 1 Κgr πετρελαίου προκαλεί την εκπομπή 3142 gr CO2. Aναλογιστείτε το συνολικό ποσό εκπομπών CO2 που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση χιλιάδων λίτρων πετρελαίου στους καυστήρες των πολυκατοικιών, των σπιτιών και γενικότερα όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων της χώρας μας κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Με την χρήση των EcoStoves περιορίζουμε  την εκπομπή του CO με αποτέλεσμα να συμβάλουμε σημαντικά στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του γνωστού σε όλους μας φαινομένου του θερμοκηπίου .Παράλληλα συμβάλλουμε στην συνολική ετήσια οικονομία του σπιτιού μας.


Συμβουλή κατά την αγορά καυσόξυλων
Στη χώρα μας, συνήθως τα καυσόξυλα πωλούνται με μονάδα μέτρησης το βάρος. Όταν λοιπόν αγοράζετε καυσόξυλα, θα πρέπει να προσέχετε να μην έχουν πολύ υγρασία, διότι το βάρος του κάθε ξύλου ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με το πόση υγρασία περιέχει. Εάν για παράδειγμα αγοράσετε ένα τόνο υγρά ξύλα, στην πραγματικότητα είναι σα να αγοράσατε μισό τόνο ξύλα και μισό τόνο νερό! Κατά συνέπεια όταν αγοράζετε καυσόξυλα θα πρέπει να προσέχετε να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνά. Επίσης, προτείνουμε σε εσάς τους καταναλωτές να τα διατηρείτε σε ξηρό περιβάλλον πχ. μέσα σε ένα ειδικό στέγαστρο , εφόσον διαθέτετε τους κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, έτσι ώστε να παραμένουν στεγνά μέχρι την χρήση τους και προκειμένου να αποδίδουν το μέγιστο δυνατό. Επίσης η απόδοτικότητα του κάθε ξύλου εξαρτάται και από το είδος του. Συνήθως τα καυσόξυλα πωλούνται ανάμικτα. Ωστόσο  μπορείτε να βρείτε προμηθευτές από τους οποίους να αγοράζετε το επιθυμητό είδος για εσάς.


Η μαγεία της φωτιάς
Οι  EcoStoves αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους λατρεύουν τη θέα της φωτιάς και αγαπούν την παραδοσιακή φυσική ζεστασιά. Είναι γεγονός πως η φωτιά συνοδεύει τον άνθρωπο στις περισσότερες εκδηλώσεις της καθημέρινότητας του. Μας κυριεύει κάθε φορά που την κοιτάμε, έχει τη δύναμη να μας υπνωτίζει, μας συντροφεύει, μας ξεκουράζει. Η ομορφιά της είναι θεική, τόσο που η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στους αμέτρητους θρύλους που έπλασαν οι άνθρωποι μέσα στο χρόνο ώστε να την κατανοήσουν και να ξορκίσουν το φόβο τους, γιαυτό το τρομακτικό ανεξήγητο φαινόμενο που δίνει ζωή και που ταυτόχρονα μπορεί να την πάρει με τον πιο επώδυνο τρόπο. Χωρίς αυτό το θεικό δώρο, ο κόσμος δε θα μπορούσε ποτέ να εξελιχθεί και να πάρει τη σημερινή του μορφή. Ίσως και ο ίδιος ο άνθρωπος να μην είχε καταφέρει, με το πέρασμα του χρόνου, να επιβιώσει .Όσο κουραστική και να είναι η μέρα μας, όσο και αν έχουμε στρεσαριστεί από τις καθημερινές δυσκολίες και το άγχος της δουλειάς, πάντα θα βρίσκουμε το χρόνο να χαζεύουμε τη φωτία και να αφηνόμαστε στην αιώνια γοητεία της. Όσα χρόνια και αν περάσουν, η φωτιά δεν θα χάσει ποτέ την μαγεία της!

 

Θέρμανση με ξύλο

Όταν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας καίγονται, ο άνθρακας που περιέχουν οξειδώνεται σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου. Στην πραγματικότητα, η καύση των ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει ''αρχαίο'' άνθρακα (άνθρακα που έχει θαφτεί μέσα στη γη για χιλιάδες χρόνια), αυξάνοντας έτσι την ατμοσφαιρική συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Σε αντίθεση, η καύση από ξύλα μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν ουδέτερη σε εκπομπές CO2, επειδή τα δέντρα απορροφούν CO2 καθώς μεγαλώνουν. Θερμαίνοντας το χώρο σας με ξύλα, δεν συμβάλλετε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως θα κάνατε εάν χρησιμοποιούσατε ένα από τα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.


Αν και ο άνθρακας αποτελεί περίπου το μισό του βάρους των καυσόξυλων και απελευθερώνεται ως διοξείδιο του άνθρακα, όταν το ξύλο καίγεται, όλο αυτό είναι μέρος ενός φυσικού κύκλου. Ένα δέντρο απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, καθώς μεγαλώνει και χρησιμοποιεί αυτόν τον άνθρακα για την κατασκευή της δομής του. Όταν τα δέντρα ωριμάζουν, πεθαίνουν, πέφτουν στο δάσος και αποσυντίθενται, η ίδια ποσότητα CO2 θα διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα με εκείνη  που θα διοχετευόταν εάν τα ίδια ξύλα καίγονταν για την παραγωγή θερμότητας. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται  συνεχώς χωρίς να αυξάνεται η ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένα υγιές δάσος δεν είναι ένα μουσείο, αλλά μια ζωντανή κοινότητα  φυτών και  ζώων.


Όταν θερμαίνουμε  καίγοντας ξύλο, διατηρούμε τον φυσικό κύκλο του άνθρακα, κατά τον οποίο το CO2  ρέει από την ατμόσφαιρα στο δάσος και πάλι πίσω στην ατμόσφαιρα. Με άλλα λόγια, η αποσύνθεση είναι μια αργή μορφή οξείδωσης, ενώ κατά την καύση σε ξυλόσομπα ή τζάκι η οξείδωση είναι ταχύτερη, με την θερμότητα ως παραπροϊόν. Το κλειδί για την οικολογική και βιώσιμη χρήση ενέργειας από τα ξύλα είναι να εξασφαλιστεί ότι το δάσος παραμένει υγιές και διατηρεί ένα σταθερό αριθμό δέντρων ποικίλων ηλικιών παρέχοντας ένα καλό βιότοπο για μια ποικιλία τόσο φυτών όσο και ζώων. Ως εκ τούτου, όταν το ξύλο καίγεται ως υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων, πραγματοποιείται μια σημαντική μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Η θέρμανση με ξύλο, συνεπώς, δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποτελεί μια καθαρή και ανανεώσιμη εναλλακτική πηγή ενέργειας.