Γιατι να επιλέξετε έναν ασύρματο συναγερμό για το σπίτι σας

Διαφορές ενσύρματων και ασύρματων συναγερμών

Στο παρελθόν οι συναγερμοί αποτελούνταν από μία κεντρική μονάδα η οποία απαιτούσε ενσύρματη ζεύξη μεταξύ των αισθητήρων όπως οι μαγνητικές επαφές (παγίδες), ανιχνευτές κίνησης (ραντάρ) κλπ. Με άλλα λόγια ήταν απαραίτητη η κατάλληλη υποδομή για το πέρασμα των καλωδίων μέσα στο σπίτι. Κάτι τέτοιο πολλές φορές δεν είχε προβλεφτεί από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού με αποτέλεσμα η προσθήκη ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού να ήταν απαγορευτική κυρίως λόγω του κόστους εργασίας αλλά και της μεγάλης έκτασης εργασιών για το πέρασμα των καλωδίων (σκάψιμο στους τοίχους).

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους ασύρματα συστήματα συναγερμών ασφαλείας τα οποία δεν απαιτούν κανενός είδος καλωδίωσης μέσα στο σπίτι αφού τα παρελκόμενα του συναγερμού επικοινωνούν ασύρματα και η τροφοδοσία τους γίνεται με μπαταρίες.

Ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού αποτελείται από μία κεντρική μονάδα η οποία έχει συνήθως ενσωματωμένο πληκτρολόγιο, οθόνη λειτουργίας και σειρήνα. Όλα τα αξεσουάρ του συναγερμού όπως μαγνητικές επαφές (παγίδες), ανιχνευτές κίνησης (ραντάρ), αισθητήρες καπνού ή γκαζιού, αισθητήρια κραδασμών, εξωτερικές σειρήνες, πληκτρολόγια κλπ επικοινωνούν με ασύρματο τρόπο με την κεντρική μονάδα. Η τροφοδοσία τους δε επιτυγχάνεται μέσω αλκαλικών μπαταριών οι οποίες διαρκούν περίπου 2 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να περαστούν καλώδια μέσα στο σπίτι, μία εργασία η οποία κοστίζει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήματα. Η ασύρματη επικοινωνία είναι απόλυτα ασφαλής αφού τα μεταδιδόμενα σήματα είναι κωδικοποιημένα (rolling code) και σε ασφαλές εύρος δεσμευμένων συχνοτήτων για αυτά τα συστήματα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι η πολύ εύκολη εγκατάστασή τους. Εφόσον δεν απαιτούνται πολύπλοκες καλωδιώσεις η τοποθέτηση περιορίζεται μόνο στην στερέωση των αισθητήρων και στην ρύθμιση του συστήματος το οποίο πραγματικά μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε. Προορίζονται επίσης για DIY χρήση (φτιάξτο μόνος σου).

Επίσης αυτά τα συστήματα οπλίζουν και αφοπλίζουν με τηλεχειριστήριο. Δεν χρειάζεται να θυμάστε κωδικούς, πολύ απλά πιέστε το κουμπί στο τηλεχειριστήριο και ο συναγερμός θα ενεργοποιηθεί.

Φυσικά οι ασύρματοι συναγερμοί δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ότι αφορά στις λειτουργίες σε σχέση με τα ενσύρματα συστήματα. Κάθε άλλο, πλέον έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που πολλές φορές βλέπουμε χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε ακριβά ενσύρματα συστήματα. Σας καλούν στο κινητό σας τηλέφωνο όταν υπάρχει σήμα συναγερμού, υποστηρίζουν partitions, έχουν αρκετές ζώνες, διαθέτουν και ενσύρματες ζώνες (υβριδικοί), έχουν πολλές ιδιότητες για τις ζώνες και πλήθος άλλων χαρακτηριστικών.

Τέλος το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα για κάποιους είναι η τιμή τους. Αν και όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά ήταν πιο ακριβοί σε σχέση με τους ενσύρματους συναγερμούς, πλέον επειδή παράγονται μαζικά και ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί μπορεί να βρει κάποιος οικονομικά και αξιόπιστα συστήματα συναγερμών.

Η Ecodoors είναι μία δυναμική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας και αυτοματισμού και είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που διαθέτουν ασύρματα συστήματα συναγερμών. Συγκεκριμένα μπορείτε να προμηθευτείτε αξιόπιστους ασύρματους συναγερμούς (σύστημα Privest) της Γερμανικής εταιρείας ABUS αλλά και οικονομικά ασύρματα συστήματα τη κορυφαίας εταιρείας FOCUS.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο τα οποία θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο εύκολη είναι η εγκατάσταση αυτών των συναγερμών.