Συχνές ερωτήσεις για τους μειωτές ταχύτητας

Πληροφορίες για τα σαμαράκια

 

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα σαμαράκια;
Η αυξημένη ταχύτητα των οχημάτων σε δρόμους που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι ένα σύνηθες παράπονο των κατοίκων. Αν και η επιβολή των ορίων ταχύτητας από τα αστυνομικά τμήματα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της ταχύτητας, ωστόσο, αυτό δεν επιτυγχάνεται σε τακτική και μόνιμη βάση. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σαμαράκια βοηθούν στο να μειώνετε αποτελεσματικά η ταχύτητα των οχημάτων στις κατοικημένες περιοχές. 

 

Σε τι διαφέρουν τα σαμαράκια τύπου ''speed humps'' από τα σαμαράκια ''speed bumps'';
Τα σαμαράκια  ''speed humps '' είναι μια σταδιακή άνοδος και πτώση της επιφάνειας του οδοστρώματος κατά μήκος του δρόμου και εκτείνονται σε όλο το πλάτος του οδοστρώματος. Σε γενικές γραμμές,  τα σαμαράκια  ''speed humps '' που χρησιμοποιούνται στους κατοικημένους δρόμους έχουν 12 έως 22 πόδια μήκος και μέγιστο ύψος  3  έως 4 ίντσες.  Τα σαμαράκια  ''speed humps'' είναι διαφορετικά από τα σαμαράκια ''speed bumps''  τα οποία τα βρίσκουμε σε πολλά ιδιωτικά πάρκινγκ. Τα ''speed bumps''  είναι απότομα, με ύψος 3 έως 4 ίντσες και εκτείνονται σε μήκος από 1 έως 3 πόδια. Τα  ''speed bumps'' προκαλούν τα περισσότερα οχήματα να επιβραδύνουν μέχρι και να σταματήσουν πριν από αυτά.. Τα σαμαράκια ή ''speed humps'', από την άλλη πλευρά, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε τα περισσότερα οχήματα να μπορούν να τα προσπεράσουν με ταχύτητα έως 20 μίλια/ώρα χωρίς να προκαλέσουν κάποια  ενόχληση στον οδηγό.  

 

Πώς τα σαμαράκια ελέγχουν την ταχύτητα των οχημάτων;
Τα σαμαράκια ή αλλιώς μειωτές ταχύτητας προκαλούν μια μικρή λικνιστή κίνηση των οχημάτων η οποία προκαλεί μια μικροενόχληση στους οδηγούς, με αποτέλεσμα τα περισσότερα οχήματα να επιβραδύνουν σε 20 mph πριν και κατά το πέρασμα τους από κάθε σαμαράκι. Ανάλογα με τη γεωμετρία του δρόμου, τα σαμαράκια τοποθετούνται ανά 200 έως 600 πόδια και η παρουσία τους αναγκάζει τους οδηγούς να επιβραδύνουν στην απόσταση μεταξύ τους. Μερικές φορές αναφέρονται και ως "sleeping police officers".  

 

Τι θα συμβεί εάν ένα όχημα περάσει πάνω από ένα σαμαράκι με μεγάλη ταχύτητα;
Σε περίπτωση που ένα όχημα περάσει από ένα σαμαράκι με υψηλή ταχύτητα, τότε ο οδηγός και οι επιβάτες θα τρανταχτούν ενώ είναι πολύ πιθανό να προκληθεί κάποια σημαντική ζημιά και στο αυτοκίνητο.  

 

Πώς ένας οδηγός προειδοποιείται από την παρουσία των μειωτών ταχύτητας;
Σε κάθε δρόμο με σαμαράκια, υπάρχουν προειδοποιητικά σήματα.τα οποία τοποθετούνται πριν από την έναρξη της κάθε σειράς. Αυτά τα σήματα δείχνουν επίσης την ταχύτητα με την οποία οι οδηγοί θα πρέπει να παιρνούν πάνω από τα σαμαράκια. Για να είναι ορατά από μακρυά, τα σαμαράκια σημειώνονται με διαγώνιες άσπρες ρίγες.  

 

Μπορούν τα σαμαράκια να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε δρόμο;
Τα σαμαράκια τοποθετούνται μόνο σε κατοικημένους δρόμους με όχι περισσότερες από δύο λωρίδες κυκλοφορίας και με όριο ταχύτητας  30 mph ή λιγότερο. Για λόγους ασφαλείας, τα  σαμαράκια δεν τοποθετούνται σε καμπύλους δρόμους ή σε ανηφορικούς ή κατηφορικούς δρόμους. Επίσης, τα σαμαράκια δεν τοποθετούνται συνήθως σε δρόμους όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης  έτσι ώστε να μην επηρεάζονται σημαντικά οι υπηρεσίες τους. Αυξήσεις χρόνος απόκρισης περίπου 2-10 δευτερόλεπτα ανά καμπούρα μπορεί να υπάρχουν με την εγκατάσταση των εξογκωμάτων ταχύτητα. Στην Ελλάδα η τοποθέτηση μειωτών ταχύτητας απαιτεί σχετική άδεια από τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

 

Ρίξτε μία ματιά στα σαμαράκια της εταιρείας μας.