Είναι το παιδί σας έτοιμο να μείνει σπίτι μόνο του;

Μόνος στο σπίτι


Είναι το παιδί σας έτοιμο να μείνει σπίτι μόνο του;

Στη σημερινή εποχή, το να αποφασίσει κανείς εάν θα πρέπει ή όχι να επιτρέψει στο παιδί του να μείνει στο σπίτι μόνο του, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς είναι αναγκασμένοι να λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι λόγω της εργασίας τους και παράλληλα η φροντίδα των παιδιών στο σπίτι από επαγγελματίες νταντάδες είναι δαπανηρή. Από την άλλη σε μια ορισμένη ηλικία, τα παιδιά εκφράζουν την επιθυμία τους ότι δεν χρειάζονται εξωτερική φροντίδα και συχνά ζητούν να μένουν στο σπίτι μόνα τους. Εάν βρίσκεσθε στη θέση να αποφασίσετε εάν ή όχι το παιδί σας είναι έτοιμο να μένει στο σπίτι μόνο του χωρίς επιτήρηση, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι γονείς οι οποίοι αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα και ότι επίσης υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το παιδί σας να μένει μόνο του στο σπίτι με ασφάλεια .


Πώς αισθάνεται το παιδί σας;


Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαπιστωθεί εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να παραμείνει μόνο του στο σπίτι είναι να έχετε μαζί του αρκετές συζητήσεις για το θέμα αυτό. Θα πρέπει μαζί του  να επανεξετάσετε διάφορα σενάρια αντίδρασής του σε πιθανές επισκέψεις αγνώστων στην πόρτα του σπιτιού. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν την ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα του παιδιού σας. Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας είναι νευρικό,  άγχοδες ή φοβάται εύκολα, όλα αυτά είναι σημάδια  ότι το παιδί σας δεν  είναι έτοιμο ακόμα. Θα πρέπει να γίνουν πολλές συζητήσεις με το παιδί σας για υποθετικές καταστάσεις κινδύνου αλλά το σίγουρο είναι ότι εάν το παιδί σας δεν είναι σε θέση να ειδοποιήσει  έναν ενήλικα ή την αστυνομία σε περίπτωση πραγματικού κινδύνου, τότε σίγουρα δεν είναι έτοιμο να παραμείνει στο σπίτι μόνο του.


Δοκιμαστικές περίοδοι


Πριν αφήσετε μόνο το παιδί σας  για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλό να κάνετε πρώτα μερικές μικρές δοκιμαστικές απουσίες, πχ να επισκεφθείτε σύντομα έναν γείτονα ή να κάνετε έναν μικρό περίπατο γύρω από το οικοδομικό σας τετράγωνο. Όταν ξεκινήσετε αυτές τις δοκιμές  είναι καλύτερα να τις πραγματοποιήσετε κατά την διάρκεια της ημέρας και να είστε πάντα σίγουροι ότι το παιδί σας μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας εάν σας χρειαστεί.


Ενισχύστε το παιδί σας με πληροφορίες


Πάντα πρέπει να ενισχύετε  το παιδί σας με πληροφορίες  πριν αποφασίσετε να το αφήσετε μόνο του στο σπίτι. Φυσικά, το να αφήσετε οδηγίες σχετικά με το ποιον θα πρέπει να ειδοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς δίνει στο παιδί σας αυστηρές οδηγίες για τους βασικούς κανόνες της παραμονής του στο σπίτι. Μία άλλη επιπρόσθετη συμβουλή που μπορείτε να του δώσετε είναι να μην ακούει πολύ δυνατά μουσική και τηλεόραση  έτσι ώστε να μπορεί να ακούει τι συμβαίνει γύρω από το σπίτι. Επίσης, να μην μιλάει πολύ στο τηλέφωνο, έτσι ώστε να έχετε πάντα ένα ανοιχτό τρόπο για να επικοινωνήσετε μαζί του ανά πάσα στιγμή ενώ είστε μακριά.


Είναι το σπίτι σας ένα ασφαλές μέρος έτσι ώστε να παραμείνει μόνο του το παιδί σας;

Φυσικά, πριν αποφασίσετε να αφήσετε το παιδί σας μόνο του στο σπίτι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα μέτρα ασφαλείας μέσα και γύρω από το σπίτι σας έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Αυτά περιλαμβάνουν ωποσδήποτε  ένα σύστημα συναγερμού και ότι το παιδί σας ξέρει πώς να το λειτουργήσει, καθώς και τοποθετημένα πινακιδάκια στο εξωτερικό του σπιτιού τα οποία δείχνουν πως το σπίτι προστατεύεται από κάποιο σύστημα ασφαλείας. Επίσης τόσο εσωτερικές όσο και  εξωτερικές κάμερες ασφαλείας οι οποίες σας δίνουν την δυνατότητα να παρακολουθείτε το σπίτι από μακριά μπορούν επίσης να βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να αισθάνεσθε πιο ασφαλείς, όταν είναι στο σπίτι μόνο του.


Επενδύστε στην ασφάλεια του παιδιού σας

Τα προϊόντα ασφαλείας τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την προστασία του παιδιού σας αποτελούν μια καλή επένδυση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι συσκευές εντοπισμού GPS, οι οποίες βοηθούν να παρακολουθείτε το παιδί σας οπουδήποτε στον κόσμο μέσω του υπολογιστή σας, smartphone ή άλλης φορητής συσκευής. Αυτές οι συσκευές εντοπισμού GPS επίσης σας επιτρέπουν να προκαθορίσετε τα όρια μέσα στα οποία το παιδί σας μπορεί  να πάει. Εάν τα όρια αυτά παραβιαστούν, μια άμεση ειδοποίηση σας αποστέλλεται μέσω e-mail η  οποία σας λέει ακριβώς πού είναι το παιδί σας και σας δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς μπορείτε να φτάσετε μέχρι εκεί. Οι συσκευές εντοπισμού GPS είναι εξοπλισμένες επίσης με ένα κουμπί πανικού, το οποίο επιτρέπει στο παιδί σας να καλέσει για βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συσκευή θα στείλει αυτόματα ένα μήνυμα κειμένου ή e-mail και την ακριβή θέση της συσκευής, δηλαδή του παιδιού σας, με τις κατευθύνσεις προς εκεί. Αυτό το σύστημα παρακολούθησης λειτουργεί οπουδήποτε στον κόσμο, έτσι δεν είναι μόνο μια  συσκευή η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τα παιδιά που είναι στο σπίτι μόνα τους, αλλά επίσης μπορεί να σας συντροφεύει και στις διακοπές, εκδρομές τα σαββατοκύριακα και οπουδήποτε αλλού το παιδί σας μπορεί να πάει.


Λήψη της τελικής απόφασης


Με την προϋπόθεση ότι τα πολύ μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να παραμένουν στο σπίτι μόνα τους , οι περισσότερες χώρες δεν προσδιορίζουν την ακριβή ηλικία κατά την οποία ένα παιδί μπορεί να παραμείνει νομίμως στο σπίτι μόνο του χωρίς επίβλεψη. Ουσιαστικά, εναπόκειται στην κρίση του κάθε γονιού να αποφασίσει πότε το παιδί του είναι έτοιμο. Αν και αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση, εάν ενημερώσετε το παιδί σας με τις κατάλληλες πληροφορίες και προφυλάξεις, και εάν  εφαρμόσετε τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας, σίγουρα όλα αυτά θα βοηθήσουν έτσι ώστε το παιδί σας να παραμείνει ασφαλές.