Διαφορές ενσύρματων και ασύρματων συναγερμών ασφαλείας

Ενσύρματοι ή ασύρματοι συναγερμοί? Οι βασικές διαφορές τους


Το παρακάτω κείμενο επιχειρεί να πραγματοποιήσει μία αναλύση με τις βασικές διαφορές των ενσύρματων και ασύρματων συναγερμών ασφαλείας. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το πιο κατάλληλο σύστημα συναγερμού παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο επιλογών.

Τα ενσύρματα συστήματα συναγερμών πρωτοστατούσαν στην βιομηχανία των συναγερμών ασφαλείας για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία χρόνια  όμως έχουν προστεθεί στην οικογένεια των συναγερμών και τα ασύρματα συστήματα. Τα παλιά συστήματα συναγερμών είναι σχεδόν πάντα ενσύρματα , διότι αυτό ήταν το μόνο είδος διαθέσιμο. Τώρα, όμως υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους ανθρώπους που χρειάζονται διαφορετικά πράγματα από το σύστημα συναγερμού τους.

Ενσύρματα συστήματα συναγερμών
Τι ακριβώς σημαίνει ενσύρματο σύστημα συναγερμού; Βασικά, αυτό σημαίνει ότι κάθε εξάρτημα του συστήματος συναγερμού σας συνδέεται με τα λοιπά εξαρτήματα με ενσύρματο τρόπο. Κάθε σύστημα περιλαμβάνει μία κεντρική μονάδα και ένα πληκτρολόγιο. Η κεντρική μονάδα ομάδα διαθέτει όλα τα στοιχεία του συστήματος και το πληκτρολόγιο ελέγχει το σύστημα. Τα ενσύρματα συστήματα συναγερμών συνδέουν τα δύο αυτά μέρη με ενσύρματο τρόπο.. Στη συνέχεια, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο όπως οι επαφές σε πόρτες και παράθυρα, οι  ανιχνευτές κίνησης, κλπ.-είναι συνδεδεμένα με την κεντρική μονάδα.

Μειονεκτήματα των ενσύρματων συναγερμών
Όπως μπορείτε να φανταστείτε,  η διαδικασία εγκατάστασης ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού είναι μακρά και επίπονη. Οι τεχνικοί εγκατάστασης είναι σίγουρο πως θα περάσουν κάποιες  ημέρες για το πέρασμα των καλωδίων έτσι ώστε να συνδέσουν μεταξύ τους όλα τα στοιχεία στο νέο σύστημα συναγερμού σας. Για ορισμένες εταιρείες, το κόστος εγκατάστασης είναι αρκετά μεγάλο. Η διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολη, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του σπιτιού. Ένα μεγαλύτερο σπίτι θα χρειάζεται  βέβαια,  περισσότερο χρόνο για να περαστούν τα καλώδια από ένα μικρότερο.

Όταν αγοράζετε ένα σύστημα συναγερμού, δεν σκέφτεστε να μετακομίσετε από το σπίτι σας. Συνήθως υπογράφετε ένα συμβόλαιο για την παρακολούθηση του συστήματος συναγερμού σας για ορισμένο χρόνο. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως τα φέρνει η ζωή. Έτσι, είναι πιθανόν να χρειασθεί να μετακομίσετε πριν από το αναμενόμενο. Τα ενσύρματα συστήματα συναγερμού δεν μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας. Αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού σας. Εάν  μετακομίσετε σε νέο σπίτι και θέλετε να έχετε συναγερμό, θα πρέπει να κάνετε όλες τις εργασίες πάλι από την αρχή.

Πλεονεκτήματα των ενσύρματων συναγερμών
Εάν χτίζετε ένα νέο σπίτι, το πέρασμα καλωδίων για την εγκατάσταση ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μιας νεόδμητης οικοδομής. Ενώ η τοποθέτηση ενός ενσύρματου συναγερμού σε ένα υπάρχον σπίτι είναι πολύ δύσκολη, η εγκατάσταση ενός ενσύρματου συστήματος κατά τη φάση της κατασκευής του είναι πολύ πιο απλή.  Εξακολουθεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Και επιπλέον θα ξέρετε πως το σύστημα θα λειτουργεί μόνιμα στο σπίτι σας,  ειδικά εαν αυτό είναι  νεόκτιστο και σχεδιάζετε να μείνετε εκεί για πάντα.

Ασύρματα συστήματα συναγερμών
Επειδή τα ενσύρματα συστήματα συναγερμών είναι πολύ  δύσκολο να εγκατασταθούν, πολλές εταιρείες  εστίασαν στην δημιουργία ασύρματων συστημάτων ασφαλείας. Τα ασύρματα συστήματα εξυπηρετούν τις ανάγκες τόσο των εταιριών όσο και των καταναλωτών. Ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού έχει μία κεντρική μονάδα, ένα πληκτρολόγιο και διάφορα άλλα αξεσουάρ. Αντί να   συνδέονται όλα μεταξύ τους με καλώδια, στην περίπτωση των ασύρματου συναγερμών συνδέονται με κεραίες.. Και αυτές οι κεραίες επικοινωνούν μεταξύ τους και ενημερώνουν την κεντρική μονάδα.

Μειονεκτήματα των ασύρματων συναγερμών
Το γεγονός ότι όλα τα αξεσουάρ του συναγερμού είναι ασύρματα, σημαίνει ότι λειτουργούν με μπαταρία. Έτσι, όταν οι μπαταρίες εξαντλούνται, θα πρέπει να καλείτε την  εταιρεία που εγκατέστησε το συναγερμό σας και να την ενημερώνετε. Πολλές φορές, αυτό είναι μια απλή διαδικασία: η εταιρία συναγερμού στέλνει κάποιον να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ή σας έχουν ενημερώσει έτσι ώστε να τις αντικαταστήσετε εσείς.

Πλεονεκτήματα των ασύρματων συναγερμών
Ένα ασύρματο σύστημα το οποίο σας  ανήκει, δεν είναι μισθωμένο, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στο νέο σας σπίτι ή εξοχικό. Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρία από την οποία προμηθευτήκατε τον συναγερμό να σας βοηθήσει με την μεταφορά του εξοπλισμού του συναγερμού σας από το παλιό στο νέο σας σπίτι..

Τα ασύρματα συστήματα ασφαλείας έχουν επίσης το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους εγκατάστασης. Οι τεχνικοί μπορούν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού πολύ πιο γρήγορα από ότι θα τους έπαιρνε ένα ενσύρματο σύστημα συναγερμού.

Πώς να επιλέξετε ένα σύστημα συναγερμού
Κάθε εταιρεία  έχει μια άποψη για το ποιο σύστημα είναι καλύτερο. Ακούστε τι έχουν να σας πουν  αλλά πριν την τελική απόφαση σκεφτείτε το σπίτι σας, την προβλεπόμενη διάρκεια της διαμονής σας σε αυτό και τι νομίζετε ότι είναι καλύτερο για εσάς και την οικογένεια σας. Είτε επιλέξετε ένα ενσύρματο σύστημα συναγερμού είτε  ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού, και στις δύο περιπτώσεις θα έχετε το προστιθέμενο όφελος της συνεχούς παρακολούθησης του σπιτιού σας.