Αποτελεί ο φωτισμός αποτρεπτικό παράγοντα στις διαρρήξεις;

Αποτελεί ο φωτισμός αποτρεπτικό παράγοντα στις διαρρήξεις;


Η απλή απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καταφατική, ναι ο φωτισμός αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στις διαρρήξεις αλλά και σε άλλου είδους εγκλήματα. Αν και πολλοί διαφωνούν με αυτή την απάντηση, οι διαφωνίες τους αυτές εύκολα καταρρίπτονται βάση κοινής λογικής. Εάν οι διαρρήκτες μπορούσαν να επιλέξουν, σίγουρα θα προτιμούσαν να δρουν στο σκοτάδι και όχι να εκτίθονται κάτω από φωτισμό ασφαλείας ή άλλου είδους φωτισμό.

Πολλοί πιστεύουν πως το να αφήνεις ανοιχτά τα φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σπατάλη ενέργειας δεδομένου ότι οι περισσότερες διαρρήξεις λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβουμε, ότι ο φωτισμός δεν είναι σε θέση να εξαλείψει πλήρως τα εγκλήματα, αλλά να τα αποτρέψει. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο φωτισμός ασφαλείας καθώς και οι αισθητήρες κίνησης είναι τόσο δημοφιλής μεταξύ των ατόμων που φροντίζουν για την ασφάλεια του σπιτιού τους.


Τα επιχειρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι υποστηρικτές της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι οι νυχτερινοί φωτισμοί, όπως προβολείς και φώτα στους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών, προσελκύουν και σκοτώνουν τα έντομα, καθώς και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στα πτηνά. Περαιτέρω, υποστηρίζουν ότι ο νυχτερινός φωτισμός αυξάνει τους λογαριασμούς ενέργειας και ότι γενικότερα τα αναμμένα φώτα είναι στην πραγματικότητα μια σπατάλη ενέργειας. Ενώ και τα δύο αυτά  επιχειρήματα έχουν κάποια βάση, εάν συγκρίνουμε το κόστος τους με το κόστος που θα προέκυπτε εάν πέφταμε θύμα εγκλήματος ή διάρρηξης ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε αποτρέψει τη διάρρηξη αυτή εάν χρησιμοποιούσαμε φωτισμό ασφαλείας, τότε σίγουρα αντιλαμβανόμαστε πως  τα επιχειρήματα αυτά δεν είναι τόσο ισχυρά. Περαιτέρω, ο φωτισμός ασφαλείας μπορεί να προκύπτει από ηλιακή ενέργεια ενώ οι περισσότεροι από τους πιο δημοφιλής  αποτρεπτικούς τρόπους φωτισμού στην αγορά λειτουργούν χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ανίχνευσης κίνησης. Όλοι μας αναμφισβήτητα εκτιμούμε κάθε προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας, γι 'αυτό άλλωστε οι κατασκευαστές εξωτερικού φωτισμού ψάχνουν για όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτικές επιλογές φωτισμού.


Είναι ο φωτισμός ένα άχρηστο αποτρεπτικό;

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα φώτα ασφαλείας είναι ένα άχρηστο αποτρεπτικό μέσο λόγω του αριθμού των εγκλημάτων που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ο όρος «άχρηστο αποτρεπτικό». Κάθε συσκευή ασφαλείας  η οποία απλά προβληματίζει έναν διαρρήκτη και τον κάνει να το ξανασκεφτεί πριν προβεί σε διάρρηξη , δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως 'άχρηστη'. Το επιχείρημα ότι ο φωτισμός βοηθά τους διαρρήκτες να βλέπουν καλύτερα κατά την τέλεση του εγκλήματος ή τους βοηθά να ξεφύγουν από τον τόπο του  εγκλήματος μπορεί επίσης να έχει ένα ορισμένο ποσό ισχύος. Ωστόσο όμως το ίδιο βοηθά και τους ιδιοκτήτες να αντιληφθούν πως κάτι συμβαίνει στο σπίτι τους και να το αποτρέψουν.


Ο ρόλος του φωτισμού ασφαλείας  πέρα από αποτρεπτικό παράγοντα

Ο φωτισμός ασφαλείας δεν αποθαρρύνει μόνο τους εγκληματίες και ελαχιστοποιεί τις κρυψώνες τους, αλλά επίσης βοηθά τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να βλέπουν καλύτερα όταν μπαίνουν στο σπίτι τους αργά το βράδυ, όταν ψάχνουν τα κλειδιά τους κατά το ξεκλείδωμα μιας πόρτας αλλά και μειώνουν την πιθανότητα ενός κλέφτη να κάνει χρήση βίας σε έναν ιδιοκτήτη που επιστρέφει στο σπίτι του μια σκοτεινή ώρα.

Επίσης ο εξωτερικός φωτισμός βοηθά τους επισκέπτες να μπουν ή να βγουν στο σπίτι με ασφάλεια κατά τη διάρκεια νυχτερινής ώρας, χωρίς να διακινδυνεύουν να τραυματιστούν από προεξοχές ή  σκαλοπάτια που μπορεί να μην φωτίζονται αρκετά καλά από ένα τυποποιημένο φως  εξώπορτας ή ακόμα και διακοσμητικά φώτα που είναι τοποθετημένα κατά μήκος ενός διαδρόμου. Με πολλές επιλογές για να διαλέξετε τον φωτισμό που θα ταιριάζει στον οικονομικό προϋπολογισμό σας, ο εξωτερικός φωτισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για λόγους ασφαλείας τόσο των ιδιοκτητών όσο και των επισκεπτών καθώς και για άλλες πρακτικές καθημερινές χρήσεις. Ο φωτισμός ασφαλείας είναι σχετικά εύκολο να εγκατασταθεί και  είναι μια προσιτή επιλογή ασφαλείας που μπορεί να τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία γύρω από τα σπίτια, πόρτες διαμερισμάτων αλλά και επιχειρήσεων.


Ο φωτισμός ασφαλείας αποτελεί ένα συστατικό ενός αποτελεσματικού συστήματος ασφαλείας


Ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι  συμφωνούν ότι ο φωτισμός είναι ένας καλός αποτρεπτικός παράγοντας όταν συνδυαστεί και με άλλα μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές εδώ ότι ο φωτισμός ασφαλείας δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί ως το μοναδικό αποτρεπτικό  μέτρο ασφαλείας σε ένα σπίτι ή μια επιχείρηση. Αντ 'αυτού, όταν συνδυάζεται με ένα ελεγχόμενο σύστημα συναγερμού και άλλα αποτρεπτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα κάμερες παρακολούθησης, η αποτελεσματικότητα του είναι αδιαμφισβήτητη. Οι περισσότεροι εισβολείς συνήθως αποφεύγουν τα σπίτια τα οποία είναι εξοπλισμένα με πολλαπλά στρώματα ασφαλείας όπως τα παραπάνω.


Σιγουριά και ασφάλεια

Όπως και με άλλα συστήματα ασφαλείας στο σπίτι, ο φωτισμός ασφαλείας βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ωρών της νύχτας. Το να είστε σε θέση να βλέπετε έξω από το σπίτι σας το βράδυ αλλά και να σας βλέπουν και οι άλλοι, όπως οι γείτονες και οι περαστικοί, βοηθά στο να γίνει ο φωτισμός ασφαλείας μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση για το σκοτάδι. Ενώ ο φωτισμός ασφαλείας καθώς και άλλα αποτρεπτικά μέσα  όπως συστήματα συναγερμών και κάμερες , είναι όλα σχετικά με την αύξηση της πραγματικής ασφάλειας του σπιτιού μας, ωστόσο όλα αυτά αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας που αισθανόμαστε όταν είμαστε στο σπίτι με την οικογένεια μας. Χωρίς φωτισμό ασφαλείας, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στηρίζονται μόνο στα φώτα της βεράντας τους ή σε άλλο διακοσμητικό φωτισμό, τα οποία δεν αποτελούν αποτρεπτικά έναντι των διαρρήξεων.


Η απόφαση είναι δική σας

Έτσι, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως ο φωτισμός ασφαλείας, δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα έναντι των διαρρήξεων και άλλων εγκλημάτων, έγκειτε στην κρίση του κάθε ιδιοκτήτη να  αποφασίσει κατά πόσον ή όχι αυτή είναι μια καλή επιλογή. Η παραπάνω συζήτηση θέτει το ερώτημα εάν θα νιώθετε πιο ασφαλείς σε ένα σπίτι που είναι καλά φωτισμένο περιμετρικά από ένα σπίτι το οποίο είναι περιμετρικά σκοτεινό. Η επιλογή είναι δική σας!