Αυτοματοποίηση συρόμενων και ανοιγόμενων θυρών

Αυτοματισμοί συρόμενων και ανοιγόμενων θυρών

Η αυτοματοποίηση μίας συρόμενης ή ανοιγόμενης γκαραζόπορτας εξαρτάται από διάφορους τεχνικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα το βάρος της πόρτας, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, το υλικό κατασκευής και την συχνότητα χρήσης.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η επιλογή ενός μηχανισμού για μία βιομηχανική πόρτα βαρέως τύπου με συχνή χρήση (πολλαπλά ανοιγοκλεισίματα κατά τη διάρκεια της ημέρας) είναι διαφορετική από μία ελαφριά οικιακή πόρτα που ανοίγει / κλείνει ελάχιστες φορές την ημέρα. Επομένως τα κριτήρια επιλογής δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστικά οικονομικά εάν θέλουμε να έχουμε μία σωστή αυτόματη πόρτα που θα λειτουργεί αρκετά χρόνια χωρίς προβλήματα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά σετ (KIT) μηχανισμών για συρόμενες ή ανοιγόμενες πόρτες-γκαραζόπορτες. Η επιλογή τις περισσότερες φορές δυστυχώς γίνεται μόνο με βάση το κόστος (επιλογή φθηνότερου μηχανισμού), παραβλέποντας τους δύο προηγούμενους και βασικότερους παράγοντες (βάρος και συχνότητα χρήσης). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων που πολλές φορές οδηγούν ακόμα και στην αντικατάσταση των μηχανισμών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η επιλογή βέβαια του κατάλληλου μηχανισμού είναι ευθύνη κυρίως της εταιρείας που προμηθεύει τον πελάτη καθώς εκείνη είναι υποχρεωμένη να τον ενημερώσει, καθοδηγήσει και συμβουλεύσει για την αγορά του σωστού μηχανισμού. Άλλη μία σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξει ένας πιθανός αγοραστής είναι η σύνθεση του μηχανισμού. Συγκεκριμένα στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετοί μηχανισμοί με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή η οποία βέβαια προκύπτει λόγω έλλειψης βασικών παρελκόμενων. Για παράδειγμα η χρήση φωτοκυττάρων επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας. Οι περισσότερες εταιρείες δεν περιλαμβάνουν στις συνθέσεις τους φωτοκύτταρα ασφαλείας για να μειώσουν το κόστος, κάτι τέτοιο όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού η έλλειψη φωτοκύτταρων αποτελεί πιθανή αιτία ατυχημάτων τόσο με οχήματα όσο και με ανθρώπους.

Τα φωτοκύτταρα ασφαλείας δημιουργούν μία αόρατη δέσμη μεταξύ των δύο άκρων της πόρτας. Σε περίπτωση που κλείνει η πόρτα (συρόμενη ή ανοιγόμενη) και παρεμβληθεί ένα εμπόδιο (αμάξι, παιδί, ζώο κλπ) η πόρτα σταματά ακαριαία και επανέρχεται στην ανοιχτή θέση της. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι στις ανοιγόμενες πόρτες χρειάζονται 2 σετ φωτοκυττάρων (ένα στην ανοιχτή και ένα στην κλειστή θέση της πόρτας) ενώ στις συρόμενες πόρτες αρκεί μόνο ένα σετ. Γενικά η χρήση φωτοκυττάρων και άλλων συστημάτων ασφαλείας πρέπει να εγκαθίσταται και αποτελεί υποχρέωση του προμηθευτή να ενημερώνει τον καταναλωτή. Στην Ιταλία, Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. επιβάλλεται βάσει νομοθεσίας η χρήση φωτοκύτταρων ασφαλείας κατά την αυτοματοποίηση συρόμενων και ανοιγόμενων θυρών. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Άλλη μία παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κατά την αγορά τέτοιων μηχανισμών είναι η σωστή χειροκίνητη λειτουργία της πόρτας (συρόμενης ή ανοιγόμενης). Η τοποθέτηση ενός μηχανισμού δεν λύνει πιθανά προβλήματα μιας πόρτας. Για παράδειγμα εάν απαιτείται μεγάλη δύναμη για να ανοίξει ή να κλείσει η πόρτα μας χειροκίνητα, αυτό δεν σημαίνει πως με την εγκατάσταση ενός μηχανισμού θα λυθεί το πρόβλημα. Κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα οφείλεται στους μεντεσέδες της πόρτας, εάν πρόκειται για ανοιγόμενη πόρτα, ή στα ράουλα της, εάν πρόκειται για συρόμενη.

Στους ανοιγόμενους μηχανισμούς ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ανεμοπίεση. Ανοιγόμενες πόρτες οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ταμπλάδες κλειστού τύπου και όχι από κάγκελα έχουν σοβαρά προβλήματα αυτοματοποίησης καθώς δεν εκτονώνεται ο αέρας όταν φυσάει δυνατός άνεμος. Επομένως ειδικά για τις ανοιγόμενες γκαραζόπορτες πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα, είτε με κάγκελα ή με διάτρητη λαμαρίνα, για το πέρασμα του αέρα και την εκτόνωσή του διαφορετικά ο μηχανισμός όσο δυνατός και να είναι θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Το πιο πθανό είναι να μην καταφέρει να κινήσει την πόρτα όταν φυσάει ή ακόμα χειρότερα να καταστραφεί το μοτέρ.

Τέλος, ένας από τους βασικότερους παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε είναι η σωστή τοποθέτηση. Πρέπει πάντοτε να επιλέγουμε εταιρείες με εμπειρία στο χώρο και εξουσιοδοτημένους συνεργάτες - εγκαταστάτες. Εάν αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό και η τοποθέτηση γίνεται από τον ίδιο τον πελάτη πρέπει πρώτα να διαβάσει πολύ προσεχτικά τις αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης, χρήσεως και ρύθμισης του αυτοματισμού. Η ecodoors επενδύει συνεχώς σε ποιοτική και αναλυτική τεχνική τεκμηρίωση των προϊότων της ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την εγκατάσταση.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής συστημάτων αυτοματισμού θυρών στον κόσμο είναι η Ιταλική FAAC. H εταιρεία FAAC ειδικεύεται στην παραγωγή αυτοματισμών για συρόμενες και ανοιγόμενες πόρτες, μπαρών ελέγχου κυκλοφορίας, αυτόματων υαλόθυρων και ηλεκτρονικών. Η FAAC ήταν η πρώτη εταιρεία που το 1965 εισήγαγε στην αγορά τους ηλεκτρο-υδραυλικούς μηχανισμούς. Είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001, επενδύει συνεχώς στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και έχει παρουσία σε πάνω από 100 χώρες με πολλές θυγατρικές όπως η επίσης γνωστή εταιρεία του χώρου  GENIUS S.p.A. Γενικά οι Ιταλοί κατέχουν τα ηνία στους αυτοματισμούς για γκαραζόπορτες καθώς οι περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται αρκετά χρόνια με το συγκεκριμένο είδος έχοντας αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία μας κατέχει σημαντική τεχνογνωσία στους μηχανισμούς αυτοματοποίησης συρόμενων και ανοιγόμενων θυρών ενώ στην γκάμα της περιλαμβάνονται ποιοτικοί και οικονομικοί αυτοματισμοί των εταιρειών FAAC, GENIUS, VDS, MPC, MHOUSE για όλων των ειδών τις γκαραζόπορτες. Η Ecodoors συμβουλεύει τους πιθανούς αγοραστές και τους καθοδηγεί στην επιλογή των πιο κατάλληλων μηχανισμών. Συγκεκριμένα έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα υποστήριξης των μηχανισμών ώστε οι πελάτες να έχουν άμεσα οικονομικές προσφορές και τεχνικές πληροφορίες εύκολα και κατανοητά για τους μηχανισμούς της εταιρείας. Η υποστήριξη συνεχίζεται μέχρι το τελευταίο στάδιο της εγκατάστασης καθώς και μετά από αυτή.

Ρίξτε μία ματιά στην κατηγορία με τα συστήματα αυτοματισμού θυρών της ecodoors καθώς και στην ενότητα με τα αντίστοιχα αξεσουάρ.