10 Συμβουλές για καλύτερη ασφάλεια στο σπίτι σας

Μέτρα για την προστασία του σπιτιού μας


Με την αύξηση των διαρρήξεων πρέπει να  είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να κρατήσουμε τους διαρρήκτες μακρυά. Οι ημέρες που αφήναμε τα σπίτια μας ξεκλείδωτα όταν βγαίναμε έξω έχουν περάσει προ πολλού  αλλά και ανεξάρτηατα από αυτό, είναι γεγονός πως  πολλές διαρρήξεις λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αρκετά συχνά, ακόμα και όταν είμαστε μέσα στο σπίτι.

Διάφορες έρευνες μας ενημερώνουν πως οι περισσότερες διαρρήξεις είναι ευκαιριακές , ότι δηλαδή οι διαρρήκτες περνούν μέσα στο σπίτι από ένα ανοιχτό παράθυρο, πόρτα  ή χρησιμοποιούν τα κλειδιά που βρίσκονται κάτω από το χαλάκι της πόρτας. Μερικές φορές, οι εισβολείς μπαίνουν ακόμα και μέσα από την ξεκλείδωτη πόρτα εισόδου.

Άλλες διαρρήξεις συνήθως πραγματοποιούνται από απατεώνες πλανόδιους ή μικροπωλητές  οι οποίοι αναζητούν μια τέτοια ευκαιρία. Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με  όλους τους αγνώστους ή εκείνους που προσφέρονται να καθαρίσουν  τα παράθυρα σας , τον κήπο σας ή θέλουν να μπουν μέσα στο σπίτι σας για να σας δείξουν τα προιόντα τους. Οι πραγματικοί έμποροι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να σας δείξουν την ταυτότητα τους ή μια επαγγελματική τους κάρτα έτσι ώστε να τους ελέγξετε πριν τους επιτρέψετε να εισέλθουν στο σπίτι σας.

Μην ξεγελαστείτε από ένα φυλλάδιο ή μια επαγγελματική κάρτα που έχει μόνο έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου σε αυτό και δεν υπάρχει καμία διεύθυνση - ο καθένας μπορεί να έχει αυτά τα έντυπα σχεδόν ανέξοδα. Όταν χρειάζεστε κάποιον να σας κάνει κάποια εργασία στο σπίτι σας, είναι  προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε κάποιον που σας έχει προταθεί από κάποιον γνωστό ή συγγενή σας και όχι κάποιον τον οποίο βλέπετε πρώτη φορά έξω από την πόρτα σας.

Εάν δεν έχετε , είναι καλό να σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα CCTV για το σπίτι σας ή ένα  συναγερμό ασφαλείας. Είναι δυνατόν να διαπραγματευτείτε μια αρκετά καλή τιμή για ένα σύστημα συναγερμού στις μέρες μας  , ενώ ένα σύστημα CCTV θα μπορούσε να κοστίσει πολύ λιγότερο από ό, τι νομίζετε.


Για να αυξήσετε την ασφάλεια σας, έχετε κατά νου τις ακόλουθες συμβουλές :

  • Μην αφήνετε τα εφεδρικά κλειδιά μέσα σε  γλάστρα ή κάτω από το χαλάκι της πόρτας - αυτές είναι οι  πρώτες θέσεις που ένας διαρρήκτης θα κοιτάξει.
  • Μην βάζετε ετικέτες στα  κλειδιά σας δηλώνοντας ποιες πόρτες ανοίγουν – έτσι μπορεί να βοηθήσετε έναν εισβολέα να μπει στο σπίτι σας γρήγορα και να κερδίσει χρόνο.
  • Να γνωρίζετε πως τα εξωτερικά φώτα ασφαλείας είναι ένας καλός αποτρεπτικός παράγοντας.
  • Ρωτήστε τους πλανόδιους ποια είναι η ιδιότητα τους  και ελέγξτε ότι είναι νόμιμοι.
  • Κλειδώστε όλες τις πόρτες όταν μπαίνετε στο σπίτι σας.
  • Κλειδώστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα όταν φεύγετε από το σπίτι. Να έχετε  extra κλειδαριές σε  εξωτερικές πόρτες - και να εξασφαλίζετε ότι τις χρησιμοποιείτε.
  • Μην αφήνετε τα κλειδιά σας σε εμφανή σημεία. Να έχετε  τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας κρυμμένα ή κοντά σας κατά τις νυκτερινές ώρες.
  • Χρησιμοποιήστε χρονόμετρα ή  εσωτερικό φωτισμό όταν είστε έξω. Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε  χρονόμετρα σε  στερεοφωνικά ή τηλεοράσεις.
  • Αν πάτε διακοπές, να ακυρώσετε οποιαδήποτε παράδοση και κάποιο συγγενικό πρόσωπο  ή κάποιος γείτονας να  συλλέγει το ταχυδρομείο σας έτσι ώστε να μην υπερχειλίσει και να είναι  προφανές ότι λείπετε καιρό.
  • Εξετάστε την εγκατάσταση  συναγερμού ασφαλείας ή CCTV για την εγχώρια ασφάλεια.